Hond afghaanse windhondAndere benamingen

De Afghaanse windhond staat ook bekend onder de volgende namen:

  • Afghaan
  • Berg-Afghaan
  • Berg-Afghaanse windhond
  • Kabulhond
  • Vlakte-Afghaan
  • Vlakte-Afghaanse windhond


Land van herkomst

De Afghaanse windhond komt oorspronkelijk uit Afghanistan, maar de rasstandaard is vastgesteld en ontwikkeld in Engeland.

Geschiedenis

De Afghaanse windhond wordt gezien als één van de oudste hondenrassen ter wereld. Er zijn tekeningen gevonden in Afghanistan van meer dan 4000 jaar oud. In die periode werd de Afghaanse windhond niet als Afghaan aangeduid, maar droeg het dier de naam Kabulhond. Ook is aan het begin van de jaartelling een aantal afbeeldingen gevonden van dieren die vele gelijkenissen vertonen met de Afghaanse windhond die wij vandaag de dag kennen.

Van oorsprong is de Afghaanse windhond een (zicht) jager op (groot) roofwild, en werd hij daarnaast ingezet als bewaker van huis en haard. Tegenwoordig wordt de Afghaan vooral ingezet bij de hondenrennen en als tentoonstellingshond. Daarnaast wordt de Afghaanse windhond ook veel gehouden als huishond en gezinshond.Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Afghaanse windhond kijkt, zie je een grote hond met een schofthoogte van 65-75 centimeter en een gewicht van 25-30 kilogram. De reuen zijn daarbij iets groter en zwaarder dan de teefjes. De dieren zijn middelgroot, elegant en harmonisch gebouwd. De Afghaan straalt kracht en snelheid uit. Het hoofd wordt trots gedragen.

Afghaanse windhonden hebben grote voeten en een vacht die lang en zeer fijn van structuur is. Alle kleuren zijn binnen dit ras toegestaan. De vacht moet dagelijks geborsteld worden en de dieren moeten regelmatig in bad om hun vacht goed gezond te houden.

De Afghaanse windhond wordt ongeveer 12 jaar oud.

Close-Up Shot of Long-Coated Dog

Karakter

Een Afghaanse windhond is gereserveerd en heeft een waardig karakter. Ze zijn intelligent en onafhankelijk. De dieren zijn niet echt af te richten, maar toch zijn ze door hun karakter vrij makkelijk in de omgang: als het dier maar rustig en met respect behandeld wordt. Ze zijn vriendelijk, maar afstandelijk en naar vreemden toe zijn ze overwegend terughoudend.

Bovendien is de Afghaanse windhond levendig, vriendelijk en gevoelig.

Wanneer de Afghaan buiten voldoende beweging en uitdaging krijgt, is het dier binnen erg rustig. Het is zijn aard als zichtjager om achter snel bewegende objecten aan te rennen. Daarom is het verstandig de hond buiten niet los te laten lopen, behalve op plekken waar het omheind is. Reuen staan erom bekend dat ze wat dominanter naar andere reuen kunnen zijn.

Afghanen kunnen goed samenleven met kinderen, maar dan moeten de kinderen hem niet pesten, of te ruig met hem gaan doen. Met dieren kunnen Afghaanse windhonden soms wat minder goed, maar als er al een kat in huis is wanneer de Afghaan arriveert in huis, zullen de meeste Afghaanse windhonden de kat wel accepteren. Maar je moet er als eigenaar van een Afghaan wel degelijk rekening mee houden dat een Afghaan achter alles aan zal rennen wat snel wegrent.
Afghan Hound Dog

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie