Franse Bulldog: Essentiële Informatie en Verzorgingstips

De Franse Bulldog is een populair klein hondenras met een kenmerkend uiterlijk en een vriendelijk karakter. Met zijn grote vleermuisoren en compacte formaat biedt hij niet alleen gezelschap, maar is hij voor velen ook een trouwe beschermer in huis.

De oorsprong van de Franse Bulldog kan worden herleid tot het midden van de 19e eeuw, waar ze in Parijs zijn ontstaan uit kruisingen tussen Engelse Toy Bulldogs en lokale Parijse ratjagers.

Dit resulteerde in een unieke hond die sindsdien het hart van vele hondenliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd.

Dit ras staat bekend om zijn gemakkelijke temperament, speelsheid en aanpassingsvermogen, wat hen zeer geschikt maakt voor zowel stads- als plattelandsleven.

Hoewel ze tolerant kunnen zijn tegenover kinderen en andere dieren, kunnen ze soms koppig zijn en zijn ze vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede opvoeding, voeding en regelmatige gezondheidscontroles om ervoor te zorgen dat deze charmante honden een lang en gelukkig leven leiden.

Belangrijkste Punten

 • De Franse Bulldog is een geliefd klein hondenras met een uniek uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid.
 • Ze zijn ontstaan in de 19e eeuw uit een kruising tussen Engelse Toy Bulldogs en lokale Parijse ratjagers.
 • Een goede verzorging, voeding en regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat deze honden een lang en gelukkig leven leiden.

Geschiedenis

Franse Bulldog

Oorsprong in Engeland

De Franse Bulldog, ook wel bekend als Frenchie, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Engeland en vooral bekend staat om zijn kenmerkende uiterlijk en liefdevolle aard. De Engelse

Bulldog is een van de voorouders van dit ras, en ontstond in de mid-negentiende eeuw. Oorspronkelijk werden er in Nottingham zogenoemde Toy Bulldogs gefokt, die door Engelse kantwerksters naar Frankrijk werden gebracht.

Deze Toy Bulldogs werden gekruist met lokale Franse hondenrassen, waaronder de Franse Terriër, wat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van de moderne Franse Bulldog.

Het ras was oorspronkelijk een populaire gezelschapshond onder de arbeidersklasse in Engeland, vooral in de regio Nottingham.

Populariteit in Frankrijk

Franse Bulldog

Toen de Engelse kantwerksters zich in de 19e eeuw in Frankrijk vestigden, brachten ze hun geliefde Toy Bulldogs met zich mee. Deze honden vonden al snel hun weg naar andere delen van Frankrijk, waaronder Normandië en Parijs.

De Bouledogue Francais begon aan populariteit te winnen onder de Franse bevolking, en de honden werden vaak gezien in café’s en op Franse boulevards.

In 1898 werd de eerste officiële rasstandaard voor de Franse Bulldog opgesteld, wat betekent dat de hond vanaf dat moment officieel als apart hondenras werd erkend.

Hoewel het ras reeds eerder in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd, gebeurde de formele erkenning pas aan het einde van de 19e eeuw.

De Franse Bulldog kan vandaag de dag op veel plaatsen ter wereld worden gevonden, zowel in stedelijke als landelijke gebieden. Het is een geliefd gezelschapsdier dat bekend staat om zijn vriendelijke, gevoelige en waakzame karakter.

Uiterlijk

Franse Bulldog

Kleur en Vacht

De Franse Bulldog is een compact en gespierd ras dat behoort tot de familie van de Molosser. Ze hebben een korte en gladde vacht die eenvoudig te verzorgen is.

De kleur van de vacht kan variëren, maar de meest voorkomende kleuren zijn fawn, gestroomd, en tweekleurig zwart of wit met gestroomd.

Hoewel ze een korte vacht hebben, kunnen Franse Bulldogs gevoelig zijn voor kou en vereisen ze mogelijk een jas of deken in koudere klimaten.

Oren

Franse Bulldog

Het meest kenmerkende kenmerk van de Franse Bulldog zijn hun grote, rechtopstaande oren, die ook wel vleermuisoren worden genoemd. Deze oren versterken hun expressieve gezicht en dragen bij aan hun lieve en schattige uitstraling.

Hoewel hun oren over het algemeen gezond zijn, kunnen oorinfecties optreden, dus het is belangrijk om regelmatig hun oren te controleren en schoon te houden.

De Franse Bulldog heeft een plat en breed gezicht met grote, expressieve ogen die bijdragen aan hun charmante uiterlijk. Ze hebben een brede borst en rug, korte maar stevige poten, en hun voorpoten staan iets naast het lichaam met een rechte stand.

De rug loopt wat omhoog doordat de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. Het uiterlijk van de Franse Bulldog laat hun kracht en robuustheid zien, ondanks het feit dat ze een klein tot middelgroot ras zijn.

Karakter en Temperament

Franse Bulldog,

De Franse Bulldog, ook wel bekend als “Frenchie”, heeft een uitgesproken karakter en staat bekend als een vriendelijke en aanhankelijke hond. Hij is een populaire keuze als gezelschapshond vanwege zijn evenwichtige en goedaardige temperament.

De Franse Bulldog stamt af van terriërs en mopshonden, wat bijdraagt aan zijn unieke persoonlijkheid en gedrag.

Deze hondenrassen zijn zeer sociaal en hechten zich sterk aan hun eigenaars. Franse Bulldogs zijn uitstekende gezelschapshonden en willen altijd dicht bij hun baasjes zijn.

Ze zijn aanhankelijk, knuffelig en gedijen goed in gezelschap van zowel volwassenen als kinderen. Door hun aanhankelijke aard kunnen ze echter gevoelig zijn voor verlatingsangst als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Ondanks hun vriendelijke karakter, kunnen Franse Bulldogs ook eigenwijs en koppig zijn, wat terug te vinden is in hun terriërachtergrond. Een consequente opvoeding is dan ook cruciaal om dit negatieve karaktertrekje in toom te houden.

Toch zijn ze leergierig en bereid om te trainen, mits ze op een positieve en geduldige manier benaderd worden.

Hoewel de Franse Bulldog oorspronkelijk gefokt werd voor gezelschap, hebben ze nog steeds een waakzame kant die hen kan helpen bij het beschermen van hun familie en hun omgeving.

Ze zijn doorgaans alert en laten hun stem horen wanneer ze onbekende mensen of andere dieren in hun territorium waarnemen.

Als companion dog, past de Franse Bulldog goed bij gezinnen, alleenstaanden, en zelfs senioren. Hun aanpassingsvermogen en liefdevolle aard maken hen tot een uitstekende keuze voor een breed scala aan situaties en leefomgevingen.

Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en karaktereigenschappen van de Franse Bulldog om ervoor te zorgen dat ze een gelukkig en gezond leven kunnen leiden.

Gezondheidsproblemen

Franse Bulldog,

Ademhalingsproblemen

Franse Bulldogs kunnen lijden aan ademhalingsproblemen vanwege hun korte snuiten en platte gezichten.

Dit wordt het brachycefaal obstructief syndroom (BOS) genoemd en kan leiden tot veelvoorkomende symptomen zoals snurken, kortademigheid en inspanningsintolerantie.

Dit ras is een van de meest gevoelige rassen als het gaat om BOS en kan zelfs lijden onder warme en vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om een Franse Bulldog op een gezond gewicht te houden en inspanning te beperken tijdens warm weer om ademhalingsproblemen te minimaliseren.

Cherry Eye

Cherry Eye, ofwel kersenoog, is een ander gezondheidsprobleem dat Franse Bulldogs kan treffen. Het treedt op wanneer de traanklier van het derde ooglid (ook bekend als het nictiterend membraan) prolabeert of uit de positie glijdt, waardoor een rood, gezwollen massa in de ooghoek zichtbaar wordt.

Dit kan worden veroorzaakt door zwakte in het bindweefsel dat de traanklier op zijn plaats houdt. Hoewel Cherry Eye meestal geen ernstige pijn veroorzaakt, kan het leiden tot problemen zoals conjunctivitis, oogontsteking, en in sommige gevallen, droge ogen.

Preventie en behandeling van Cherry Eye bij Franse Bulldogs kunnen onder meer regelmatige oogonderzoeken door een dierenarts en chirurgische behandeling omvatten.

Als uw Franse Bulldog Cherry Eye ontwikkelt, laat het dan zo snel mogelijk door een dierenarts onderzoeken om mogelijke complicaties te voorkomen en passende zorg te ontvangen.

Fokken en Rasvereniging

Franse Bulldog,

Mastiff en Fokkers

De Franse Bulldog is een kleinere versie van de Engelse Bulldog en is ontstaan door het kruisen van Engelse Bulldogs met andere kleine rassen zoals de Mastiff. Dit resulteerde in een meer compacte hond met een unieke uitstraling.

Het fokken van Franse Bulldogs vereist deskundige fokkers die zorgvuldig aandacht besteden aan gezondheid, temperament en rasstandaarden.

Fokkers die aangesloten zijn bij HBC Hollandse Bulldoggen Club en de Belgische rasvereniging KBKFB houden zich aan strikte richtlijnen om het welzijn van het ras te waarborgen.

Deze richtlijnen zijn gericht op het hebben van een fokbeleid dat leidt tot een gezond en goed ras waar de eigenaar vele jaren plezier aan kan beleven.

Rasvereniging

Franse Bulldog,

De belangrijkste rasverenigingen voor Franse Bulldogs zijn de HBC Hollandse Bulldoggen Club en de Belgische rasvereniging KBKFB.

Ze bieden ondersteuning aan fokkers en eigenaren bij het fokken en onderhouden van een gezonde, conform de rasstandaard, Franse Bulldog.

De HBC Hollandse Bulldoggen Club is gericht op het verbeteren van de gezondheid van het Franse Bulldog ras in Nederland. Ze organiseren evenementen en informeren fokkers en eigenaren over belangrijke zaken omtrent hun honden.

De KBKFB is de officiële rasvereniging van de Franse Bulldog in België en is opgericht in 1937. Fokkers die aangesloten zijn bij deze rasvereniging volgen de geldende Belgische fokvoorwaarden vastgelegd door de KBKFB en de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH).

De rasvereniging organiseert ook evenementen zoals Jonge Honden- en Veteranendag om het ras te promoten en te ondersteunen.

Samen werken de rasverenigingen aan het informeren en assisteren van zowel fokkers als eigenaren om het welzijn en de gezondheid van de Franse Bulldog te bevorderen. Hierbij wordt rekening gehouden met wettelijke bepalingen, zoals die zijn vastgelegd door Dier&Recht.

Verzorging en Voeding

Franse Bulldog,

Leeftijd

De verzorging van een Franse Bulldog hangt nauw samen met de leeftijd van de hond. Als ze nog jong zijn, is het belangrijk om te zorgen voor een goede opvoeding en gewenning aan diverse verzorgingstaken.

Een Franse Bulldog heeft een korte vacht, waardoor de verzorging qua vacht doorgaans minder tijdsintensief is dan bij andere hondenrassen.

Het is essentieel om van jongs af aan te investeren in de gezondheid van de Franse Bulldog. Zo kunnen problemen op latere leeftijd worden voorkomen.

Oudere honden hebben mogelijk meer aandacht nodig, omdat ze gevoeliger kunnen zijn voor gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om van tijd tot tijd medische controles uit te voeren en de voeding aan te passen aan de leeftijd en de behoeften van de hond.

Voeding

Een passend dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een Franse Bulldog. Door hun korte snuit zijn ze aangewezen op een bijzonder dieet dat rekening houdt met hun anatomie en fysiologie.

Juiste voeding voor Franse Bulldogs kan het volgende bevatten:

 • Droogvoer: speciaal droogvoer is geformuleerd om te voldoen aan de voedingsbehoeften van Franse Bulldogs. Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig product dat rekening houdt met hun unieke fysieke eigenschappen.
 • Natvoer: een combinatie van droog- en natvoer kan voordelen bieden voor de gezondheid van de Franse Bulldog, zoals een betere hydratatie en smakelijkheid. Kies een natvoer dat speciaal is aangepast aan de voedingsbehoeften van dit hondenras.
 • Voeding voor oudere bulldogs: de voedingsbehoeften van een Franse Bulldog veranderen naarmate ze ouder worden. Zorg ervoor dat u het dieet aanpast om een optimale gezondheid en vitaliteit te behouden.

Ook bij het kiezen van snacks en lekkernijen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de ingrediënten en rekening te houden met het dieet van de hond.

Het is cruciaal om altijd voldoende vers water ter beschikking te stellen en zowel jonge als oudere honden regelmatig te controleren op gezondheidsproblemen die kunnen voortvloeien uit hun voeding.

Franse Bulldog  handboek

 1. Wil jij de beste verzorging voor jouw Franse Bulldog? Dan is het Franse Bulldog  Handboek van Peter Plasman een absolute musthave!
 2. Met het Franse Bulldog Handboek in handen ben jij de expert op het gebied van opvoeding, training en verzorging van jouw Franse Bulldog.
 3. Het Franse Bulldog Handboek is de sleutel tot een gelukkige en gezonde Franse Bulldog .
 4. Ben jij op zoek naar waardevolle informatie over het voeden en trainen van jouw Franse Bulldog ? Dan is het Franse Bulldog Handboek van Peter Plasman onmisbaar.
 5. Het Franse Bulldog Handboek biedt jou alle informatie die je nodig hebt om jouw Franse Bulldog te voeden tot een gezonde, gehoorzame en gelukkige hond. Bestel nu en geef jouw Franse Bulldog de beste zorg!

Je kunt mijn eBook 60 dagen risicovrij uitproberen. Als je toch ontevreden blijkt te zijn, om welke reden dan ook, dan stoort ik het volledige bedrag direct terug op je rekening.

Duizenden andere hebben mijn eBook reeds toegepast.

Registratie en Kennelclubs

Franse Bulldog,

Westminster Kennel Club Dog Show

Het Westminster Kennel Club Dog Show is een prestigieuze hondenshow die jaarlijks plaatsvindt in New York City. Hier worden verschillende rassen, waaronder Franse Bulldogs, beoordeeld op hun uiterlijk, gedrag, gezondheid en prestaties.

Het doel van deze show is om het ideale exemplaar van elk ras te erkennen en te promoten.

American Kennel Club en AKC

De American Kennel Club (AKC) is een van de grootste en bekendste kennelclubs in de Verenigde Staten. Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van hondenrassen, waaronder de Franse Bulldog.

De AKC houdt toezicht op de naleving van rasstandaarden, bevordert verantwoord fokken en organiseert evenementen en wedstrijden voor honden en hun eigenaren.

Eigenaren van Franse Bulldogs kunnen hun honden bij de AKC registreren en deelnemen aan verschillende evenementen, zoals gehoorzaamheidswedstrijden, behendigheid en zelfs Frenchie-puppy’s kopen via de AKC Marketplace.

The Kennel Club

Franse Bulldog,

The Kennel Club is de oudste en meest gerenommeerde hondenrasvereniging in het Verenigd Koninkrijk.

Ze houden zich bezig met de registratie van hondenrassen, het bevorderen van verantwoord fokken, het organiseren van evenementen en wedstrijden, en het werken aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van hondenrassen zoals de Franse Bulldog.

In het verleden werd de Franse Bulldog soms gekruist met de Toy Bulldog en de Miniatuur Bulldog om de typische kenmerken van het ras te versterken. The Kennel Club erkent echter alleen zuivere rassen en registreert de Franse Bulldog zonder kruisingen met andere rassen.

Eigenaren van Franse Bulldogs kunnen hun honden bij The Kennel Club registreren en deelnemen aan een breed scala aan evenementen en activiteiten, waaronder hondenshows, gehoorzaamheidswedstrijden en behendigheidswedstrijden.

Extra Informatie

Franse Bulldog,

Franse Bulldogs zijn relatief jonge, purebred dogs die met zorg moeten worden gefokt. Deze honden zijn afkomstig uit Frankrijk, waar ze met name in Parijs hun oorsprong vinden.

De populariteit van het ras is inmiddels wereldwijd verspreid, mede dankzij hun charmante uiterlijk en knuffelige karakter.

Er zijn verschillende kleuren en karakteristieken die bij de Franse Bulldog kunnen voorkomen, zoals blauw, beige en zilvergrijs. Het is echter belangrijk te weten dat de blauwe kleur niet altijd wordt geaccepteerd door officiële rashondenverenigingen.

Bij het kiezen van een Franse Bulldog, is het verstandig om een betrouwbare fokker te kiezen die een gezonde, raszuivere hond aanbiedt. Raadpleeg altijd een betrouwbare website of bron om meer te weten te komen over specifieke fokkers.

Deze honden hebben een korte, glanzende vacht en wegen over het algemeen tussen de 8 en 14 kg. Hun schouderhoogte varieert van 25 tot 35 cm. Franse Bulldogs zijn over het algemeen erg aanhankelijk en hebben een gemiddeld energieniveau.

Ze zijn waaks en beschermen hun gezin, maar blijven tegelijkertijd vriendelijk en sociaal.

Hoewel Franse Bulldogs relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, is het belangrijk op te merken dat ze door hun platte snoet gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen en snurken. Daarom is het belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden en regelmatig een dierenarts te raadplegen.

In het kort, Franse Bulldogs zijn een populair ras vanwege hun unieke uiterlijk en vriendelijke karakter. Ze zijn geschikt als gezelschapshond voor zowel gezinnen als individuen.

Bij het overwegen van een Franse Bulldog is het van belang om met een betrouwbare fokker samen te werken en altijd op de hoogte te blijven van de gezondheid en het welzijn van de hond.

Franse Bulldog  handboek

 1. Wil jij de beste verzorging voor jouw Franse Bulldog? Dan is het Franse Bulldog  Handboek van Peter Plasman een absolute musthave!
 2. Met het Franse Bulldog Handboek in handen ben jij de expert op het gebied van opvoeding, training en verzorging van jouw Franse Bulldog.
 3. Het Franse Bulldog Handboek is de sleutel tot een gelukkige en gezonde Franse Bulldog .
 4. Ben jij op zoek naar waardevolle informatie over het voeden en trainen van jouw Franse Bulldog ? Dan is het Franse Bulldog Handboek van Peter Plasman onmisbaar.
 5. Het Franse Bulldog Handboek biedt jou alle informatie die je nodig hebt om jouw Franse Bulldog te voeden tot een gezonde, gehoorzame en gelukkige hond. Bestel nu en geef jouw Franse Bulldog de beste zorg!

Je kunt mijn eBook 60 dagen risicovrij uitproberen. Als je toch ontevreden blijkt te zijn, om welke reden dan ook, dan stoort ik het volledige bedrag direct terug op je rekening.

Duizenden andere hebben mijn eBook reeds toegepast.

Veelgestelde vragen

Franse Bulldog,

Wat zijn de eigenschappen van een Franse Bulldog?

Franse Bulldogs zijn kleine, compacte honden met grote vleermuisachtige oren en een liefdevolle, gelijkmatige stemming. Ze zijn sociaal, aanhankelijk en passen goed bij veel verschillende gezinssituaties en andere dieren.

Ze hebben weinig blafgedrag en blinken uit in menselijke interactie, met een levendige en charmante persoonlijkheid.

Hoe voed je een Franse Bulldog op?

De opvoeding van een Franse Bulldog is sterk afhankelijk van consistentie en geduld. Zorg voor regelmatige trainingssessies met beloningen in de vorm van prijzende woorden en lekkernijen.

Ze kunnen soms eigenwijs zijn, maar met een stevige en zachte aanpak in combinatie met positieve bekrachtiging, zult u succes zien. Zorg ook voor voldoende socialisatie met andere mensen en dieren.

Is een Franse Bulldog geschikt voor alleenstaanden?

Ja, Franse Bulldogs zijn een uitstekende keuze voor alleenstaanden. Ze hebben een relatief lage energiebehoefte en zijn tevreden met korte wandelingen en speeltijd binnenshuis.

Deze kenmerken, gecombineerd met hun aanhankelijke en flexibele temperament, maken ze tot een geweldige aanvulling op het huishouden van een alleenstaande persoon.

Hoe zit het met blaffen bij Franse Bulldogs?

Franse Bulldogs staan niet bekend om hun overmatig blaffen. Ze kunnen wel blaffen als ze ergens opgewonden of bezorgd over zijn, maar over het algemeen blaffen ze niet veel en zijn ze vrij rustig.

Wat is het verschil tussen een Engelse en Franse Bulldog?

Het belangrijkste verschil tussen Engelse en Franse Bulldogs is hun grootte en uiterlijk. Franse Bulldogs zijn kleiner en lichter dan Engelse Bulldogs, met een maximaal gewicht van ongeveer 13 kg.

Ze hebben ook grote vleermuisachtige oren, terwijl Engelse Bulldogs meer afgeronde oren hebben. Hoewel beide rassen aanhankelijk en loyaal zijn, staat de Franse Bulldog bekend om zijn leuke en charmante persoonlijkheid.

Hoeveel kost een Franse Bulldog?

De kosten van een Franse Bulldog kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de fokker en de stamboom van de pup. Gemiddeld kan de prijs variëren van €1000 tot €3000. Houd naast de aankoopprijs ook rekening met de kosten van verzorging, voeding en medische zorg voor uw Franse Bulldog.

Franse Bulldog  handboek

 1. Wil jij de beste verzorging voor jouw Franse Bulldog? Dan is het Franse Bulldog  Handboek van Peter Plasman een absolute musthave!
 2. Met het Franse Bulldog Handboek in handen ben jij de expert op het gebied van opvoeding, training en verzorging van jouw Franse Bulldog.
 3. Het Franse Bulldog Handboek is de sleutel tot een gelukkige en gezonde Franse Bulldog .
 4. Ben jij op zoek naar waardevolle informatie over het voeden en trainen van jouw Franse Bulldog ? Dan is het Franse Bulldog Handboek van Peter Plasman onmisbaar.
 5. Het Franse Bulldog Handboek biedt jou alle informatie die je nodig hebt om jouw Franse Bulldog te voeden tot een gezonde, gehoorzame en gelukkige hond. Bestel nu en geef jouw Franse Bulldog de beste zorg!

Je kunt mijn eBook 60 dagen risicovrij uitproberen. Als je toch ontevreden blijkt te zijn, om welke reden dan ook, dan stoort ik het volledige bedrag direct terug op je rekening.

Duizenden andere hebben mijn eBook reeds toegepast.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie