Als je een puppy in huis neemt, sta je voor een leuke uitdaging. Je moet je pup namelijk op de juiste manier zien op te voeden; dat gaat eigenlijk altijd wel met vallen en opstaan.
Over het algemeen zijn honden namelijk leergierige wezens, maar tegelijkertijd bestaan er ook hondenrassen die nogal eigenzinnig zijn. Zij bepalen zelf wat ze doen en luisteren pas naar jou als je respect afgedwongen hebt.
Tijdens de eerste maanden lopen veel nieuwe baasjes tegen dezelfde problemen aan. Puppy’s die bijten, puppy’s die aan lijn trekken en puppy’s die onwijs veel blaffen. Dat zijn eigenlijk stuk voor stuk problemen waar elke pup wel mee te kampen krijgt.
Voor de rest van zijn/haar leven is het van belang dat je bijvoorbeeld het blaffen zo snel mogelijk afleert. Maar, hoe kun je blaffen afleren bij een puppy? Wat moet je daarvoor doen?
Waar moet je aan denken? Waar moet je rekening mee houden? En hoe lang duurt dit (leer)proces ongeveer? De antwoorden op al deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel.
Waarom blaft een puppy?
Van origine is de blaf één van de weinige communicatiemiddelen die een hond heeft. Een hond kan niet praten en moet daarom op een andere manier bijvoorbeeld om jouw aandacht vragen.
Dat is slechts één van de redenen waarom puppy’s behoorlijk veel blaffen. In onderstaande lijst hebben wij de overige redenen uiteengezet:
- Blij; als je pup een andere hond tegenkomt of een leuk spelletje aan het doen is, kan hij gaan blaffen en ondertussen met zijn staart bewegen. Een dergelijk soort blaf is passend bij een situatie waarin je hond opgewonden en blij is.
- Verveling; moet jouw puppy veel alleen thuis zitten? Dan slaat de verveling al snel bij hem toe. Deze verveling slaat om in een ongelukkig gevoel, waarna ze dit ongelukkig gevoel (stress) kwijt moeten. Dat doen puppy’s door te blaffen.
- Aandacht; als je puppy honger heeft of andere aandacht wenst te hebben, gaat hij over op blaffen. Blaffen kan dus ook puur een vorm van aandachttrekkerij zijn.
- Angst; je pup heeft nog veel te leren en is nog niet in staat om gevaren goed van elkaar te onderscheiden. Het gevolg hiervan is dat jouw pup heel angstig voor bepaalde zaken kan zijn. Als dat het geval is, gaat hij uit zelfbescherming blaffen.
- Pijn; honden zijn zeker niet goed in het tonen van pijn. Deze pijn verbergen ze het liefste, maar als de pijn onverdraaglijk wordt begint de hond te blaffen. Mocht je pup een langere tijd overmatig veel blaffen, kan dit dus ook komen omdat hij pijn heeft.
- Beschermend; tot slot kan een pup ook nog op een beschermende manier blaffen. Dat is bijvoorbeeld het geval als een persoon op jouw erf komt die jouw pup nog nooit gezien/geroken heeft.
Bij bovengenoemde situaties heeft de hond een andere blaf; de blaf als hij iets aan het beschermen is, is bijvoorbeeld vaak luid. Een speelse blaf is vaak een stuk hoger en klinkt al een stuk vrolijker.
Ook de gezichtsuitdrukking tijdens het blaffen spreekt meestal tot de verbeelding. Als iemand op jouw erf komt, kan je pup luid gaan blaffen en ondertussen een alerte en ietwat agressieve blik aanhouden. Dit doet een pup puur om te laten zien dat dít zijn territorium is.
Acceptatie & opvoeding
Op het moment dat je een puppy is huis neemt, moet je accepteren dat hij soms gaat blaffen. Dit is een vorm van acceptatie waar de meeste baasjes wel snel aan kunnen wennen.
Op het moment dat je dit geaccepteerd hebt, is het zaak om hier iets tegen te gaan doen. Het afleren van het blaffen is tijdens de gehele opvoeding een belangrijk aspect; net zoals het voorkomen van trekken aan de lijn en het plassen binnenshuis.
Tijdens de opvoeding is het belangrijk om commando’s aan te gaan leren. Veel hondenrassen hebben behoefte aan een consequente en strikte opvoeding.
Een opvoeding waarin de regels en de commando’s volledig duidelijk zijn. Als je jouw pup het blaffen af wilt gaan leren, is het dus van belang dat je duidelijke commando’s afspreekt.
Niet alleen met jezelf, maar ook met de andere gezinsleden. Op het moment dat jouw pup gaat blaffen, moet eigenlijk iedereen binnen jouw gezin op dezelfde manier reageren. Alleen op die manier is het mogelijk om het blaffen volledig af te leren.
Hoe je het blaffen exact af kunt leren? Dat kan je in het volgende hoofdstuk lezen. Voordat je met dit leerproces aan de slag gaat, is van belang om te weten dat het een langdurig proces kan zijn. Zoals gezegd zijn veel puppy’s leergierige wezens, maar het zijn tegelijkertijd ook erg jonge wezens.
Een baby doet ook niet na 1 maand al direct wat jij wilt en dat geldt net zo voor een hond. Breng dus geduld op, toon veel doorzettingsvermogen en geef je puppy bovenal veel liefdevolle aandacht. Als een pup zich ergens thuis voelt, gaan alle leerprocessen een stuk soepeler.
Bovendien wordt jouw pup dan ook dol op jou, waardoor hij jou oprecht als zijn baasje gaat zien. Die situatie heb je nodig om hem volledig op de gewenste manier op te voeden.
Het afleren van het blaffen
Het afleren van het blaffen is zoals gezegd een langdurig proces. Je moet niet verwachten dat een pup dit binnen één week af kan leren, aangezien het blaffen eigenlijk bij een hond hoort.
Met blaffen is bovendien niks verkeerd; het is zelfs onmogelijk om een hond het blaffen volledig af te leren. Je wilt echter wel dat jouw hond stopt met blaffen als jij aangeeft dat hij dat moet doen. Dat kan je op meerdere manieren zien te bewerkstelligen.
Zoals reeds hierboven al gezegd; het aanleren van commando’s is absoluut belangrijk. Als jij ‘stop’ roept, moet jouw hond direct weten dat hij moet stoppen met blaffen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk om in de opvoeding één vast commando aan te houden voor het stoppen met blaffen.
Dit kan bijvoorbeeld het woordje ‘stop’ zijn, maar het mag uiteraard ook iets anders zijn. Hoe je deze commando’s het beste aan kunt leren? Door onwijs veel geduld te tonen en keer op keer dezelfde commando’s te gebruiken.
Stopt jouw hond direct met het blaffen? Dan is het mogelijk om je hond te belonen; hij begrijpt dan direct dat het een goede zaak is als hij stopt met blaffen.
Bij het aanleren van de commando’s kan je gebruik maken van de Pavlov methode. Deze methode heeft betrekking op het aanleren van bepaalde gedragingen bij bepaalde situaties.
Op het moment dat jouw bel gaat, moet jouw hond níet gaan blaffen. In plaats daarvan moet je hond bijvoorbeeld zijn mand in gaan. Dit kan je aanleren door de bel te laten gaan, je hond naar zijn mand te sturen en hem vervolgens te belonen.
Als je dit consequent vol weet te houden, blaft je hond niet meer als de bel gaat, maar gaat hij direct naar zijn mand toe.
Tijdens het afleren van het blaffen staan dus eigenlijk twee zaken centraal: commando’s en geduld. Om het blaffen verder nog af te leren, zijn onderstaande tips ook raadzaam:
- Tip 1: geef je hond voldoende afleiding. Zoals je hebt kunnen lezen, blaffen sommige puppy’s uit verveling. Honden zijn van nature roedel dieren en zijn dus gewend om in grote(re) groepen te leven. Op het moment dat jouw pup continue alleen is, wordt hij vanzelf ongelukkig. Door je hond voldoende afleiding te geven, voorkom je dit ongelukkige gevoel. Daarmee voorkom je indirect ook het blaffen.
- Tip 2: harde hand heeft geen zin. Het heeft absoluut geen zin om met een harde hand tegen een blaffende puppy op te treden. Als jij bijvoorbeeld tegen je puppy gaat schreeuwen, wordt het blaffen alleen maar erger. De meeste hondenrassen worden namelijk onrustig of agressief van een harde stem of van wilde armbewegingen. In plaats daarvan dien je rustig, kalm en consequent te blijven. Daar heeft een pup véél meer aan.
- Tip 3: negeer het blaffen. Als een puppy enkele weken/maanden bij jou in huis zit, is hij hoogstwaarschijnlijk al gek op je. Honden gaan veelal door hun baasje voor het vuur en dat moet jij ook voor elkaar zien te krijgen. Op het moment dat je hond vervolgens gaat blaffen, is het van belang om hem te negeren. Aangezien je dol ontzettend dol op jou is, vindt hij het verschrikkelijk als je hem negeert. Hij gaat bij zichzelf ten rade en komt erachter dat hij niet meer moet blaffen. Honden zijn intelligente wezens en daar kan je op een slimme manier op inspelen.
- Tip 4: leer wanneer hij wél mag blaffen. In sommige situaties is het wenselijk dat je hond wél blaft. Denk aan een situatie waarbij een kwaadwillende in jouw huis probeert in te breken. Door voor dergelijke situaties duidelijke commando’s aan te leren, kan je ervoor zorgen dat jouw hond in de toekomst wél op de juiste momenten gaan blaffen.
Het afleren van blaffen bij een puppy heeft zeker wat voeten in aarde. Zolang je kalm, consequent en duidelijk blijft, ben je op de juiste weg. Zorg voor een lange adem en geef niet op.
Je puppy is een jong wezen en heeft nog een hoop te leren. Als baasje heb jij de verantwoordelijk om hem dit allemaal bij te brengen. Kom je er toch niet uit en wil je graag hulp hiermee? Bekijk dan deze leuke PuppyPower cursus eens, veel succes!