Artritis bij de hond

Honden kunnen, net als mensen, last krijgen van stijve gewrichten als ze ouder worden. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 20 procent van de volwassen honden last krijgt van osteoartritis. Osteoartritis is een pijnlijke ontsteking aan de gewrichten, die vaak wordt veroorzaakt door ouderdom. Deze gewrichtsontsteking is de meest voorkomende vorm van artritis bij honden. Ook kunnen honden last krijgen van reumatische artritis.

Honden rennen in hun leven vaak meer dan mensen. Hierdoor kan artritis ook het gevolg zijn van het actieve leven dat de hond heeft geleid. Artritis is een aandoening welke helaas niet genezen kan worden, maar er zijn wel mogelijkheden om de symptomen van artritis wat te verlichten.

Border Collie on Footpath

Waar moet je op letten?

Het is vaak niet te voorspellen welke hond artritis ontwikkelt, wanneer de artritis begint op te spelen en op welke momenten de hond werkelijk last heeft van de aandoening. Het is door onderzoek wel duidelijk geworden dat er bepaalde risicogroepen zijn die de kans op artritis bij de hond vergroten. Zo hebben honden die last hebben of last hebben gehad van heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) of osteochondritis (een ziekte waarbij het bot en kraakbeen van de gewrichten wordt afgebroken), een verhoogde kans op de ontwikkeling van osteoartritis of artritis op latere leeftijd.

Sommige honden krijgen last van artritis als ze driekwart van hun geschatte levensverwachting erop hebben zitten. Bij grotere hondenrassen is dit vaak op de leeftijd van 7 jaar, bij kleinere honden betekent dit op een leeftijd van 11 of 12 jaar. Alle honden kunnen in de toekomst artritis krijgen, alhoewel de meeste honden er nooit mee te maken krijgen.

Wanneer jouw hond stijve en pijnlijke gewrichten krijgt of moeilijk gaat lopen, is de kans aanwezig dat het om artritis gaat. Je kan dit merken aan bijvoorbeeld moeilijk opstaan, vooral als hij een tijd gelegen heeft of had geslapen. Het kan ook zijn dat de hond tijdens het opstaan en de eerste paar stappen jankt van de pijn. Het is dan altijd belangrijk een bezoek te brengen aan de dierenarts. Spreek hierbij ook je vermoeden uit tot artritis. Een dierenarts kan medicijnen geven om de klachten te verlichten, maar ook kan de dierenarts tips en adviezen geven om de klachten te verminderen.

Pijnbestrijding

Artritis is een aandoening die helaas niet te genezen is. In medische termen wordt het een progressieve ziekte genoemd, een aandoening die na verloop van tijd in ernst toeneemt. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren. Op deze manier kan de hond vaak nog jaren gelukkig, actief en redelijk gezond leven.

Woman in White Jacket Sitting Beside Woman in Black and White Stripe Long Sleeve Shirt

Houd het gewicht van de hond in de gaten

Een hond met artritis (of met een verhoogde kans op artritis in de toekomst) mag niet te dik worden. De extra kilo’s die de hond de hele tijd met zich mee moet dragen, zullen de overbelaste gewrichten nog meer belasten. De hond hoeft niet op een streng dieet gezet te worden. Het dier geleidelijk laten afvallen in een periode van een aantal maanden is prima. Geef de hond niet te veel tussendoortjes en kliekjes. Ook is het belangrijk de hoeveelheid voer aan te houden die op de verpakking van de fabrikant staat aangegeven. De dierenarts kan ook adviseren in de juiste hoeveelheid voer die voor jouw hond van belang is. Ook zijn er soorten voer op de markt die minder calorieën bevatten, waardoor de maag van je hond beter gevuld is terwijl hij hetzelfde aantal calorieën binnenkrijgt.

Voldoende lichaamsbeweging

Honden die lijden aan artritis hebben vaak een passief leven. Baasjes zijn vaak bang dat beweging van de gewrichten tot meer pijn en ongemak leidt bij de hond. Echter, lichaamsbeweging is zeer belangrijk bij honden met artritis, omdat de gewrichten soepel blijven door beweging. Door te bewegen worden de spieren van het lichaam sterker, wat de stabiliteit van de gewrichten ten goede komt. Wanneer de hond duidelijk pijn aangeeft, of kreupel loopt, laat je hem natuurlijk wel minder bewegen en pas je de lichaamsactiviteit aan. Belangrijk bij honden met artritis is regelmatig en rustig bewegen. Het is beter om twee keer per dag twintig minuten te wandelen. Zwemmen is ook erg goed voor honden met deze aandoening, omdat de pijnlijke gewrichten dan minder worden belast.Massage

Vermoeide spieren en gewrichten kunnen opknappen door een massage. Ook honden kunnen massage van hun pijnlijke lichaam waarderen als ze een lange wandeling hebben gemaakt. Om een hond te masseren, wrijf je met je handen en vingertoppen over de pijnlijke lichaamsdelen. Maak hierbij draaiende bewegingen. Kneed de spieren voorzichtig, waardoor de bloedtoevoer van de spieren wordt gestimuleerd. Zodoende kan je de pijn bij jouw hond verlichten. Ook geef je de hond wat extra aandacht, dat bijna door alle honden wel wordt gewaardeerd.

Smiling African American woman with curly hair resting on soft bed and stroking obedient dog in bedroom at home

Kou verergert klachten

Honden met artritis hebben vaak meer last van hun gewrichten bij slecht weer en kou. Op koude, natte dagen geef je hem daarom het best een extra dekentje of kussentje. Ook het geven van een massage kan ervoor zorgen dat de hond weer sneller op temperatuur komt. De gewrichten kan je ook soepel houden met een warm bad.

Kan een hond zich aanstellen?

Iedereen zal medelijden hebben met een strompelende hond. En er zijn op internet wel filmpjes te zien van honden die expres mank gaan lopen, of lopen te strompelen, zodat ze meer aandacht krijgen. Misschien heb jij het je van jouw eigen hond ook weleens afgevraagd: zal hij nu daadwerkelijk pijn hebben of is hij aan het overdrijven zodat hij extra aandacht krijgt? De meeste honden stellen zich niet aan, als zij mank lopen, is er ook echt wat aan de hand. Echter kunnen honden zich het wel aanleren om aan te stellen. Dit kan gebeuren wanneer jij als eigenaar het gedrag van je hond beloont (de hond loopt mank, en hoeft nu niet meer het hele rondje te lopen, maar alleen tot de hoek) en de hond in de gaten krijgt dat dergelijk gedrag hem daadwerkelijk wat kan opleveren.
Op het moment dat jij je hond veel aandacht geeft als hij zich bezeerd heeft, als je hem wat lekkers geeft of hem bij je in bed laat slapen omdat hij zo zielig is, zal de hond snel door hebben dat het dus geen kwaad kan zo nu en dan wat te overdrijven.
Natuurlijk is er niets op tegen je hond wat extra aandacht te geven als hij pijn heeft. Wees echter terughoudend, voor je het weet zit je met een echte toneelspeler opgescheept.

Pijn verlichten bij artritis

Artritis is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen op de markt die de pijn kunnen verlichten. Je hebt hierbij de keus uit diverse medicijnen. Er zijn veel soorten pijnstillers op de markt. De dierenarts kan jou het beste adviseren welke pijnstiller het meest geschikt is voor jouw hond.

Soms worden ook bepaalde voedingssupplementen voorgeschreven bij honden met artritis. Deze supplementen bevatten voedingsstoffen die de vorming en het herstel van het kraakbeen bevorderen. Het is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen dat deze middelen helpen, maar er zijn honden (en andere diersoorten) die opknapten na het gebruik van deze voedingssupplementen. Eén van de bekendste supplementen die voor honden wordt gebruikt om de symptomen van artritis te verlichten, is glucosamine. Dit is vrij via internet te koop, maar is op aanvraag vaak ook bij dierenartsen te bestellen..

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie