Honden kunnen, net als mensen en andere diersoorten, allergieën en hooikoorts ontwikkelen. Maar hoe herken je een allergie of hooikoorts bij de hond nou en zijn er ook nog dingen die je kan doen om de klachten te laten verdwijnen of te laten verminderen?
Symptomen van allergie of hooikoorts bij de hond
Er zijn diverse aanwijzingen en symptomen die kunnen duiden op een allergie of hooikoorts bij de hond. Hierbij kan je denken aan het feit dat de hond zich krabt, likt en bijt, en dat hij jeuk heeft. Het is dan belangrijk om erachter te komen of hij een allergie heeft, voordat je de hond gaat behandelen met een vlooienmiddel. Veel honden – meer dan de meeste mensen denken – hebben namelijk last van één of meerdere allergieën. Wanneer je hond dus veel jeuk heeft, zich bijt, likt en krabt, wordt dit mogelijk veroorzaakt door een allergie.
Honden die last hebben van een allergie, laten vaak de volgende signalen zien: likken en kauwen op de poot, een rode huid in liezen en oksels, soms ook met wondjes. De hond schuurt met zijn kop, heeft overal jeuk en krabt zichzelf.
Een hond krijgt vaak pas last van een allergie als hij één jaar oud is. De oorzaak van de allergie is vaak heel divers. Zo worden alle allergieën veroorzaakt door allergenen, zoals pollen, huismijt en bepaalde grassoorten. In theorie kan de hond voor dezelfde dingen allergisch zijn als mensen.
Afhankelijk van het soort allergeen waar de hond allergisch voor is, heeft hij slecht in bepaalde weken of maanden last hiervan, of het hele jaar door. Wanneer de hond bijvoorbeeld allergisch is voor ambrosia, zal hij vooral in de herfst meer klachten ervaren. Een hond die een allergie voor huisstofmijt heeft, zal het hele jaar door ongeveer evenveel last hebben van jeuk.
Symptomen verlichten
In de meeste gevallen kan jij als eigenaar veel doen om de jeuk te verminderen bij de hond als hij last heeft van een allergie. Zo kan de dierenarts antihistaminica voorschrijven, een medicijngroep die allergische reacties stopt. Ook staat visolie erom bekend symptomen van een allergie te verlichten. Bepaalde antihistaminica die voor mensen zijn ontwikkeld, blijken ook zeer effectief te zijn voor ongeveer een derde van de honden met een allergie. De meeste soorten zijn dan ook vrij verkrijgbaar bij apotheken. Ook de dierenarts verkoopt vaak medicatie voor allergieën. Ga echter nooit zomaar medicatie bij de apotheek kopen om aan jouw hond te geven. Doe dit altijd in overleg met de dierenarts. Sommige medicijnen die voor mensen bedoeld zijn, zijn namelijk uiterst giftig voor honden!
Visolie is ook al genoemd als manier om allergieën te bestrijden. Deze olie wordt gemaakt van diverse koudwatervissen en bevat ontstekingsremmende stoffen. Wanneer deze olie dagelijks aan de maaltijd van de hond wordt toegevoegd, worden de symptomen in ongeveer 20 tot 25 procent van de gevallen onder controle gebracht.
Als de visolie met antihistaminica gecombineerd wordt, kan ongeveer 50 procent van alle allergieën bij honden met succes worden behandeld. Mocht dit de allergie niet goed onder controle houden, ga dan langs bij de dierenarts voor verder advies. Ook is het vaak belangrijk te weten waar de hond allergisch voor is. Is hij bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde graansoorten, is het van groot belang een ander soort voer te kopen, waar dit type graan niet in verwerkt zit. Op die manier kan de allergie bestreden worden door het volledig wegnemen van de allergenen waar de hond allergisch voor is.
Allergenen vermijden
Om zo min mogelijk tot geen last van de allergie te hebben, is het belangrijk de allergenen zoveel mogelijk te vermijden. In de lente produceren de meeste bomen vaak stuifmeel; grassen in de zomer en onkruid in de herfst. Als jouw hond in een bepaald seizoen last heeft van zijn allergie (ook wel hooikoorts genoemd als de allergie door pollen wordt veroorzaakt), moet je proberen te achterhalen waar hij precies allergisch voor is. Blijkt dat de hond allergisch is voor bepaalde pollen van bomen, dan kan je in de lenteperiode bossen of gebieden met veel bomen zoveel mogelijk vermijden.
Wanneer de hond allergisch is voor stof en schimmels, zal hij het hele jaar door in ongeveer gelijke mate last hebben van zijn allergie. Overigens zijn er in vochtige tijden wel meer schimmels. Een huisstofmijtallergie zal juist in periodes dat er een hoge luchtvochtigheid is voor meer klachten zorgen.
Een dierenarts kan een speciale allergietest doen, waardoor duidelijk kan worden voor welke stof of stoffen de hond echt allergisch is.
Maatregelen nemen om zo min mogelijk allergenen te hebben
Als bekend is waar jouw hond precies allergisch voor is, kan je de hond helpen door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.
Allergisch voor huisstofmijt
Een hond die allergisch is voor huisstofmijt, kan je beter niet in de slaapkamer laten slapen. In slaapkamers bevinden zich namelijk veel huisstofmijten. Neem de hond ’s avonds dus niet mee naar de slaapkamer als bekend is dat hij een huisstofmijtallergie heeft; je zal hem hier een groot plezier mee doen. Is dit om een of andere reden niet mogelijk? Dan zijn er speciale hoezen voor matras en kussens te koop, die ervoor zorgen dat huisstofmijten niet kunnen ontsnappen. Via internet kan je speciale webwinkels vinden die deze hoezen verkopen. Ook de huisarts of dermatoloog kunnen hier vaak in adviseren.
Ook is het van belang om de lakens, dekens en dekbedden elke 7 tot 10 dagen te wassen, zodat je de stoffen kan verwijderen die allergieën kunnen veroorzaken. Ook het dekentje in de hondenmand moet je elke week wassen. Hiermee was je niet alleen de huisstofmijt weg, maar je spoelt gelijk ook alle vlooieneitjes en vlooienlarven weg.
Waarom krabben honden wel maar niezen ze niet?
Ondanks het feit dat mensen en honden voor dezelfde dingen allergisch kunnen zijn, reageren honden en mensen heel verschillend op de allergieën. Bij een allergie beginnen honden te krabben, bijten, likken en kauwen, terwijl mensen juist eerder traanogen krijgen, een snotneus en gaan niezen. Waarom reageren honden dan zo anders op een allergeen dan mensen, terwijl het toch door dezelfde lichamelijke reactie veroorzaakt wordt?
Een allergische hond ontwikkelt dezelfde antistoffen tegen allergenen als mensen. De verschillen in reacties worden vooral veroorzaakt door het feit dat antistoffen in verschillende delen van het lichaam worden gemaakt. Bij mensen worden deze antistoffen vooral in de luchtwegen aangetroffen, bij honden vooral in de huid. Dit is dan ook de reden dat mensen gaan niezen en traanogen krijgen, terwijl honden zichzelf een ongeluk krabben.
Luchtkwaliteit verbeteren
Door in huis luchtfilters te installeren, heb je veel minder last van huisstofmijt, schimmels en pollen. Ook is het verstandig om de luchtvochtigheid in huis onder de 50 procent te houden. Plekken waar schimmels zich snel kunnen ontwikkelen, zoals in luchtfilters, luchtbevochtigers en de lekbak van de koelkast moet je met regelmat schoonmaken.
Gevaren buitenshuis
Als je weet dat jouw hond allergisch is voor bepaalde pollen of schimmels, moet je pas gemaaide grasvelden mijden, omdat hier veel pollen en schimmels door de lucht zweven. Is bekend voor welke plant of planten de hond allergisch is, zorg er dan sowieso voor dat deze plant niet in de eigen tuin voorkomt.
Ook kan je de hond helpen door hem een T-shirt of een pyjamajasje aan te trekken als je hem mee naar buiten neemt. Zo komen allergenen niet direct in contact met de huid. Wanneer jouw hond is aangekleed, kan hij gerust door het gras lopen. Heeft jouw hond ook last van erg gevoelige voeten, kan je hem zelfs schoentjes of sokken aantrekken.
Direct allergieën verlichten
Heeft jouw hond opeens last van een jeukaanval, dan kan je de hond heel goed helpen door hem in bad te doen. Door het badderen worden pollen, schimmels en stoffen uit de vacht verwijderd en wordt voorkomen dat deze stoffen door de huid kunnen worden opgenomen. Ook geeft het water bovendien een kalmerend effect. Gebruik koud water, of lauw water, omdat de hond door warm water alleen maar meer last van jeuk krijgt. Ook kan je een kalmerende stof aan het badwater toevoegen, of was de hond met een speciale shampoo met antihistaminica, hydrocortisonen of stoffen die de huid verdoven. Vraag hierover advies bij de dierenarts, bij hem of haar kan je ook deze speciale shampoo kopen. Ook kan de dierenarts een crème voorschrijven waarmee je de hond kan insmeren als hij in bad is geweest.