Aandoeningen aan de urinewegen bij honden

Net als mensen en andere dieren, kunnen honden problemen krijgen met hun urinewegen. Urinewegproblemen omvatten diverse problemen die allen te maken hebben met de urinewegen. Hierbij kan je denken aan urineweginfecties (blaasontstekingen), urinebuis-stenen en blaasstenen. Ook kunnen honden, net als mensen, incontinent worden. Veel aandoeningen aan de urinewegen die bij honden voorkomen, kunnen gevaarlijk zijn en, wanneer voor langere tijd onbehandeld, zelfs leiden tot het overlijden van de hond. Het is daarom altijd belangrijk dat zodra je het vermoeden hebt dat jouw hond problemen met de urinewegen heeft, direct contact op te nemen met de dierenarts. Voor de meeste urinewegproblemen zijn behandelingen mogelijk.

Infecties aan de urinewegen bij de hond

Infecties aan de urinewegen zijn vaak te herkennen aan veelvuldig plassen bij de hond. Het liefst wil de hond elke vijf minuten naar buiten om te plassen, maar als hij plast, zijn het maar een paar druppels. De kans is dan groot dat er een urineweginfectie (blaasontsteking) gaande is. Een urineweginfectie kan veel pijn veroorzaken bij de hond en geeft het gevoel dat de hond elke paar minuten moet plassen.

Het is belangrijk om de urine van de hond op te vangen en deze samen met de hond te laten onderzoeken. De dierenarts kan dan bevestigen of ontkrachten dat het om een blaasontsteking gaat. Bij een blaasontsteking wordt er vaak behandeld met antibiotica. Is er geen blaasontsteking geconstateerd, dan zal de dierenarts verder kijken naar wat de problemen en het ongemak veroorzaken.

Heeft jouw hond een blaasontsteking, kan je naast antibiotica de hond op meer punten helpen. Ga vaak met de hond wandelen, hoeft niet ver, maar geef de hond de mogelijkheid om zo vaak als hij nodig vind zijn blaas goed te legen. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw hond veel kan drinken. Door goed en veel te drinken, wordt er meer urine geproduceerd, waardoor de blaas als het ware schoon gespoeld wordt. Bij mensen wordt bijvoorbeeld aangeraden om cranberrysap te drinken wanneer er sprake is van een urineweginfectie. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook een positief effect heeft op de blaas bij honden, maar het kan niet kwaad om het te proberen. Je mag wat cranberrysap aan het voer van de hond toevoegen, of hele cranberry’s aan hem geven.

Blaasstenen bij de hond

Honden zijn gevoeliger dan mensen voor blaas- of urinestenen. In diergeneeskundige termen worden deze stenen ook wel urolieten genoemd en de aandoening wordt urolithiasis genoemd.

Bij blaasstenen zal de hond veel pijn aangeven tijdens het plassen, en hij probeert het plassen zo lang mogelijk uit te stellen. Wanneer blaasstenen groter zijn, kunnen ze zelfs de urinebuizen afsluiten, waardoor het zelfs onmogelijk wordt om nog te plassen. Op het moment dat jouw hond pijn lijkt aan te geven bij het plassen, moeite heeft met plassen, of helemaal niet meer kan plassen, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts zal hem direct onderzoeken om het achterliggende probleem van de klachten te vinden.

Bij blaasstenen zal de dierenarts vaak twee behandelingen gelijktijdig inzetten. De eerste stap is voorkomen dat er kristallen in de urine terecht komen die kunnen uitgroeien tot stenen. Op deze manier kunnen er geen nieuwe stenen (of in ieder geval veel minder stenen) gevormd worden. Om dit voor elkaar te krijgen, zal de hond allereerst veel moeten drinken, waardoor hij ook veel moet plassen. De vloeistoffen worden dan uit de blaas gespoeld, nog voordat de kristallen kans hebben gezien om stenen te ontwikkelen. Ook is er speciaal voer op de markt die ervoor zorgt dat er minder kristallen in de urine terechtkomen, waardoor de kans op vorming van nieuwe blaasstenen wederom verkleind wordt.

De tweede stap van de behandeling is ervoor te zorgen dat de stenen die zich nog in de urinewegen en de blaas bevinden, weg te krijgen. Er bestaan verschillende soorten stenen. Om de beste behandeling in dit opzicht te vinden, moet er dus eerst vastgesteld worden om welke stenen het gaat. Sommige stenen zullen juist oplossen in zure urine, andere stenen juist in alkalische urine. Wanneer dit duidelijk is, kan er speciaal voer voorgeschreven worden, of een voedingsstof voorschrijven die aan het voer wordt toegevoegd, om de Ph-waarde van de urine te veranderen en daarmee de stenen op te lossen.

In ernstige gevallen van blaasstenen, bijvoorbeeld wanneer er een totale blokkade is opgetreden of als de blaas erg vol stenen zit, kan er ook voor gekozen worden om met spoed een operatie uit te voeren om de blaas volledig van stenen te ontdoen.

Aandoeningen aan de urinewegen bij honden

Incontinentie bij de hond

Puppy’s kunnen ongelukjes krijgen en dat is de normaalste zaak van de wereld. Echter is het niet natuurlijk als een oudere hond gaat plassen in huis op tijden en plaatsen waar dit niet de bedoeling is. Zeker niet als de oudere hond dit in het verleden nooit gedaan heeft. Hierbij is de kans groot dat hij de urine laat lopen zonder dat hij dit in de gaten heeft. Wanneer je merkt dat jouw oudere hond opeens ongelukjes in huis gaat krijgen, is het van belang een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Incontinentie komt veel voor bij oudere honden, vooral bij oudere, gesteriliseerde teefjes. In deze gevallen komt de incontinentie hoogstwaarschijnlijk door hun lage oestrogeenspiegel, dat door de sterilisatie is verminderd, maar het lichaam heeft het oestrogeen wel nodig om o.a. de spieren van de urinewegen sterk te houden.

Verder kan incontinentie ook voorkomen bij honden met overgewicht (obesitas). Door hun overgewicht wordt er meer druk uitgeoefend op de blaas, waardoor de kans op incontinentie vergroot wordt.

De dierenarts zal eerst vaststellen of er sprake is van incontinentie of een ander probleem. Afhankelijk van jouw hond, zal de dierenarts een behandeling opstellen. Bij gesteriliseerde teefjes bestaat de mogelijkheid dat de hond hormoonpreparaten toegediend krijgt, om het gehalte aan oestrogenen in het bloed te verhogen. Ook kunnen er in sommige gevallen andere medicijnen ingezet worden.

Het is belangrijk de hond niet te straffen als deze een ongelukje heeft gehad. De hond kan hier immers niets aan doen. Als je jouw hond gaat straffen, krijgt je hond last van spanningen en zal hij bang worden om een plasje te doen, wat de kans op ongelukjes juist zal vergroten. Probeer je hond op zijn gemak te stellen en hem te helpen. Ga bijvoorbeeld wat vaker met hem wandelen, zodat de kans op ongelukjes kleiner is.

Wanneer je liever geen ongelukjes in huis hebt als je van huis bent, kan je proberen om de hond een luier om te doen, die eventueel urineverlies kan opvangen. Ook zou je kunnen kijken of er de mogelijkheid is om de hond in een badkamer of bijkeuken op te sluiten als jij van huis bent, of een andere plek waar tegels op de vloer liggen. Dan is een eventueel ongelukje makkelijker schoon te maken.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie