Puppy bijt veel; wat te doen?

Vanaf het moment dat je een puppy in huis neemt, sta je voor een leuke uitdaging. Het opvoeden van een puppy is namelijk niet in één dag of in één week volledig afgerond. Nee, voor het opvoeden van een puppy moet je de nodige tijd uittrekken.

Bovendien moet je over het nodige geduld beschikken en moet je het nodige doorzettingsvermogen op kunnen brengen.

Als je eenmaal jouw puppy op de juiste manier opgevoed hebt, kan je echter jarenlang van een trouwe makker genieten.

Je trouwe viervoeter gaat voor jou door het vuur, jouw trouwe viervoeter is altijd blij als hij jou ziet en je kunt onwijs leuke avonturen met je hond gaan beleven. Zover is het echter nog niet; je moet eerst je puppy opvoeden.

Tijdens het opvoedingsproces is een belangrijke rol weggelegd voor het afleren van het bijten. Alle puppy’s hebben van origine de neiging om in alles en iedereen te bijten.

In jouw vingers bijten, in de bank bijten en op zijn speelgoed bijten; een puppy bijt simpelweg op alles wat hij tegen komt. Voor zowel jezelf als voor de pup is het van belang dat je dit bijten tijdig af gaat leren.

Puppy bijt veel; wat te doen?
Puppy bijt veel; wat te doen?

In dit artikel kan je alle relevante informatie vinden voor het afleren van het bijten van jouw puppy. Je leest hieronder onder meer informatie over welke technieken je hiervoor kunt gebruiken, waarom een puppy überhaupt veel bijt en waarom het zo belangrijk is om het bijten af te leren.

Heb jij last van een puppy die veel bijt? Dan bevat dit artikel al met al alle informatie waar je naar op zoek bent. Ga er dus even goed voor zitten, lees het artikel op je gemakje door en ga direct aan de slag met het afleren van het bijten van puppy!

Waarom bijt een puppy zoveel?

Heb je deze vraag wel eens aan jezelf gesteld? Heb je daar dan een nuttig antwoord op kunnen bedenken? Het bijten van een pup heeft puur te maken met het verleden en het normale gedrag van puppy’s.

Om dit gedrag uit te kunnen leggen, maken we graag het vergelijk met een baby. Zowel een baby als een puppy zijn beide jonge wezens. Deze jonge wezens hebben een hoop te leren én te ontdekken. Een baby heeft armpjes om alles te kunnen ontdekken.

Met deze armpjes kan hij dingen vast houden en aan objecten gaan zitten. Een hond heeft deze armpjes echter niet. Nee, in plaats daarvan gebruikt een puppy altijd zijn gebit om nieuwe dingen te ontdekken.

Het gebit van een puppy valt zodoende perfect te vergelijken met de armpjes van een baby. Bij de baby dienen de armpjes om alles te ontdekken, terwijl een puppy dus zijn gebit daarvoor gebruikt.

Hiermee hebben we ook direct het antwoord op bovenstaande vraag. Een puppy bijt zoveel omdat dit de enige manier voor hem is om nieuwe dingen te ontdekken.

Daarnaast is een puppy het van jongs af aan gewend om op deze manier de wereld te ontdekken. Dat is iets wat hij vanaf het allereerst moment door zijn moeder aangeleerd krijgt.

Je kunt je goed voorstellen dat het zodoende ook lastig is om dit bijten af te leren. Je kunt daarom het bijten ook nooit voor de volle 100% afleren. Het zit nu eenmaal in het karakter van een hond en het hoort enigszins bij zijn gedrag.

Als hij bijvoorbeeld een touw toegeworpen krijgt, is het eerste wat hij doet daarin bijten. Dat is puur een natuurlijke actie van een hond; daar kan je niks tegen inbrengen.

Puppy bijt veel; wat te doen?
Hond bijt op stok

Wat je wel kunt doen, is het afleren van bijten in bijvoorbeeld jouw vingers of meubelen. Dat is zeer wenselijk, aangezien de bijt van een puppy behoorlijk hard kan zijn.

Wellicht heb je zelfs al eens bloed gehoord van een dergelijke beet. Een puppy heeft zijn gebit nog niet al te goed onder controle, waardoor hij in een speelse bui behoorlijk hard kan bijten. Des te meer reden om het bijten van jouw puppy zo snel mogelijk af te leren.

Hoe kan je het bijten afleren?

Als je met dit proces van start wilt gaan, moet je jezelf eerst moed inspreken. Het gaat namelijk een langdurig proces met het nodige vallen en opstaan worden.

Net als je denkt dat je puppy het afgeleerd heeft, bijt hij toch nog een keer hard in je vinger. Eigenlijk hoort dit bij het opvoeden van een puppy. Het opvoeden van een baby gaat immers ook niet altijd van een leien dakje.

Je moet dus veel geduld gaan tonen, het nodige doorzettingsvermogen opbrengen én niet al te veel te verwachten. Dat is eigenlijk de eerste tip die we aan je mee willen geven.

Verwacht niet dat je puppy binnen één week opeens niet meer bijt. Nee, dat heeft wel iets langer nodig. Om dit proces zo soepel mogelijk te verlaten verlopen, is het onwijs belangrijk dat je consequent bent.

Door consequent te zijn, krijgt je puppy veel duidelijkheid over datgene wat niet mag.

Om het bijten af te leren, moet je eigenlijk eerst het bijten van de puppy gaan analyseren. Op welke moment bijt jouw puppy voornamelijk? Is dat op de momenten dat hij zich verveelt?

Is dat op de momenten dat hij teveel prikkels tegelijkertijd moet verwerken? Of is dat op de momenten dat jullie aan het spelen zijn? Deze informatie is bijzonder nuttig om het bijten van de puppy af te leren.

Op het moment dat hij gaat bijten tijdens de momenten dat het bijvoorbeeld in huis druk is, kan je daar handig op inspelen. Je kunt hem dan even in de bench stoppen en een stukje speelgoed bij hem in de bench leggen.

Daarmee leert hij dat hij op het speelgoed kan bijten en niet in jouw vinger. Bovendien zorg je ervoor dat hij de prikkels op dat moment beter kan gaan verwerken. Ook dat is een belangrijk proces tijdens het opvoeden van een puppy.

Maar, hoe kan je nou daadwerkelijk het bijten afleren? Daar is eigenlijk één handige manier voor, waarbij je gebruik maakt van de volgende gradaties:

  • Gradatie 1: de beet is tot bloedens toe
  • Gradatie 2: de beet doet pijn, maar het bloedt niet
  • Gradatie 3: de beet is te voelen, maar is niet noemenswaardig pijnlijk
  • Gradatie 4: de beet is nauwelijks tot niet te voelen

Het is dus zaak om de beten van jouw puppy in gradaties in te gaan delen. Je begint vervolgens allereerst met het afleren van de beet uit gradatie 1; dat zijn de hardste/ergste/pijnlijkste beten.

Door deze beet af te leren, leert jouw pup hoe hard hij wel en niet mag/kan bijten. Je kunt dit afleren door de volgende strategie te hanteren:

Heeft jouw pup je hard gebeten? Dan roep je keihard au en loop je boos weg. Je negeert vanaf dat moment je pup volledig.

Waarom werkt dit zo goed? Dat heeft eigenlijk twee redenen. Allereerst schrikt je hond van jouw harde schreeuw; dit roept eigenlijk al direct een onprettig gevoel bij je puppy op.

Daarnaast vindt een hond het verschrikkelijk als je hem negeert. Door hem langdurig te negeren, laat je hem dus duidelijk blijken dat je ergens absoluut niet blij mee bent.

Het is hierbij dus niet aan te raden om boos te worden op jouw puppy. Dat werkt alleen maar averechts. Het is vele malen beter om jouw puppy volledig te negeren; daar pak je hem veel erger mee.

Met behulp van bovenstaande strategie kan je de bijten uit gradatie 1 volledig afleren. Vervolgens kan je op deze manier doorgaan met de bijten uit gradatie 2. Werk ook gradatie 3 en gradatie 4 af, waarna je hond niet meer in jouw vinger gaat bijten.

Het kan uiteraard nog wel eens gebeuren dat je hond per ongeluk in je vinger bijt. Op dat moment is het ook aan te raden om je hond eventjes te negeren.

Dat vindt hij echt verschrikkelijk; hij realiseert zich dan al snel dat hij dat echt niet meer moet doen. Het is daarbij goed om te weten dat honden behoorlijk intelligente wezens zijn.

Ze hebben relatief snel door als ze iets verkeerd hebben gedaan, met name als je hem vervolgens compleet negeert.

Is het bijten afleren lastig?

Nee, het afleren van het bijten is niet per definitie lastig. Je moet echter wel rekening houden met een langdurig proces. Een puppy is een jong wezen en jonge wezens moeten simpelweg nog het nodige leren.

Door bovenstaande strategie te hanteren, kan je het bijten echter relatief makkelijk afleren.

Hierbij willen we je nog twee tips meegeven:

  • Word nooit boos op je puppy. Wilde armbewegingen, stemverheffingen of fysiek geweld helpen allemaal helemaal niks. Je maakt je puppy daar alleen maar angstig mee.
  • Negeer je puppy volledig na het bijten. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken.

Ben je er klaar voor om het bijten van jouw puppy af te leren? Met behulp van de informatie uit dit artikel moet dat absoluut gaan lukken. Veel succes met dit proces waarin je het nodige geduld en doorzettingsvermogen op moet brengen!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie