Hoe een Jack Russel opvoeden?

Hoe een Jack Russel opvoeden? Zeker als jij aan het nadenken bent over het in huis halen van een Jack Russel of jij hebt net je pup opgehaald, kunnen wij ons voorstellen dat je je dit afvraagt. Je wilt je toch voorbereiden op de komst of op de opvoeding zelf.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Mocht jij zitten met de vraag hoe je een Jack Russel moet opvoeden, dan ben je vast aan het Googelen gegaan en is de kans groot dat je terecht bent gekomen bij dit artikel. Geluk bij een ongeluk, want hier ga jij alles lezen over de opvoeding van een Jack Russel.

Behalve de opvoeding, lees je nog veel meer over de Jack Russel zelf en over zijn verzorging.

Hoe een Jack Russel opvoeden?

Hoe moet je nu eigenlijk een Jack Russel opvoeden? Veel nieuwe baasjes vragen zichzelf af wat nu de juiste manier van opvoeden is. Hoewel ieder hondje anders is en iedereen de opvoeding anders aanpakt (wat natuurlijk helemaal prima is) is er wel een bepaalde basis die een hond, en in dit geval een Jack Russel, nodig heeft. Van deze basis heb ik een overzicht gemaakt. Deze basis is helemaal gericht op de opvoeding van een Jack Russel.

 • Consequentie: Omdat een Jack Russel erg dominant kan zijn en een eigen willetje heeft, is het belangrijk dat jij als baasje een consequente opvoeding geeft. Laat hem niet over je heen lopen. Jij bent tenslotte de baas.
 • Liefde en aandacht: Jack Russels hebben, net zoals alle honden, genoeg liefde en aandacht nodig. Geef hem knuffels, aai ze regelmatig en speel veel met hem. Te weinig aandacht en liefde kan tot gedragsproblemen of verlatingsangst leiden.
 • Beweging: Jack Russels zijn hele energieke hondjes. Om gedragsproblemen te voorkomen is voldoende beweging erg belangrijk. Wandel dus regelmatig met hem.
 • Socialisatie: Laat je Jack Russel op tijd socialiseren met andere honden en mensen. Dit mag je nooit overslaan.
 • Training: Ga zo vroeg mogelijk met je Jack Russel naar een honden of puppytraining. Hier leren ze te socialiseren en leer jij met je Jack Russel samenwerken. Jack Russels mogen vanaf een week of 8 weg bij de moeder en direct naar een training.
 • Beloon hem vooral: Wij mensen vinden het prettig om complimentjes te ontvangen. Dat is bij een hond niet anders. Ook honden vinden dat fijn. Probeer je Jack Russel dus te belonen als hij zich goed gedraagt of iets goed gedaan heeft. Dat belonen kan je bijvoorbeeld doen met iets lekkers, met een wandeling of een aai over zijn bol.

Wat zijn de na- en voordelen van een Jack Russel?

Het klinkt misschien een beetje gemeen, maar aan ieder hondenras zitten zowel na- als voordelen. Die na- en voordelen zullen meegenomen moeten worden in jouw beslissing of je een Jack Russel in huis wilt halen, mocht je daar nog over twijfelen natuurlijk.

Hoe een Jack Russel opvoeden?
Jack Russel puppy

Als je nadenkt over de komst van een puppy, is het belangrijk om de na- en voordelen van het hondenras in kwestie naast elkaar te gaan leggen. Zo ontdek je namelijk of dit hondenras bij jou past en of jij deze opvoeding ziet zitten. Om jou daar alvast een handje bij te helpen, vindt je hieronder als eerste voordelen van een Jack Russel:

 • Ideaal hondje als je kinderen hebt.
 • Erg trouw aan zijn baasje(s)
 • Is altijd wel in voor een spelletje
 • Gaat nooit met tegenzin buiten wandelen
 • Erg energiek (kan twee kanten op)
 • Ontzettend lief
 • Erg slim

Dan nu de nadelen van een Jack Russel die een rol kunnen spelen:

 • Erg veel energie
 • Kan erg dominant zijn
 • Heeft de neiging om over je heen te lopen
 • Kan gedragsproblemen ontwikkelen
 • Veel ruimte nodig voor kwijtraken energie

Hoe lang kan een Jack Russel alleen zijn?

Mocht jij veel van huis zijn voor bijvoorbeeld werk of hobby’s, dan is het niet altijd aan te raden om een Jack Russel in huis te nemen. Over het algemeen zijn Jack Russels hele aanhankelijke hondjes. Ze vinden het heerlijk om mensen om zich heen te hebben en dan voornamelijk hun eigen baasje.

Hoe een Jack Russel opvoeden?
Spelen met baasje

Je kan je vast voorstellen hoe het voor een Jack Russel is om alleen in huis te zijn. Wij snappen dus goed dat jij graag wilt weten hoe lang een Jack Russel nu precies alleen kan zijn. Laten we je daarom ook antwoord geven op die vraag. Laat je Jack Russel liever niet langer dan een halve dag alleen. Ieder hondje is anders, dus dan kan weleens variëren.

Hoe slim is een Jack Russel?

Ontzettend slim. Die slimheid, dat is een duidelijke karaktertrek van een Jack Russel en dat is dan ook wat een Jack Russel zo kenmerkt en dat maakt het ook zo’n leuk hondenras.

Jack Russels zijn bijvoorbeeld erg goed in staat om dingen snel op te pakken. Bijvoorbeeld tijdens een training of een spelletje. Daarnaast is een Jack Russel zo slim, dat hij zijn baasje in gedrag kan spiegelen. Doe hem dat maar eens na.

Hoe vaak een Jack Russel uitlaten?

Jack Russels zijn hele energieke hondjes. Dat is dan ook iets wat direct opvalt bij een Jack Russel en iets wat meespeelt in het karakter. Jack Russels zijn veel actiever dan andere hondjes. Voornamelijk het jachtinstinct speelt hierbij een grote rol.

Omdat een Jack Russel zoveel energie heeft en erg actief is, is het belangrijk om hem meerdere malen per dag uit te laten. Dit zodat hij zijn energie kwijt kan en hij zich thuis niet gaat vervelen. Het laatste wat je wilt is dat je Jack Russel gedragsproblemen krijgt. Wij willen je daarom adviseren om je Jack Russel minimaal 3 keer per dag uit te laten. Wil je eens iets anders? Wissel het dagelijkse rondje dan af met bijvoorbeeld een strand- of boswandeling.

Hoe een Jack Russel opvoeden?
Boswandeling maken met je Jack Russel

Hoe vaak een Jack Russel wassen en borstelen?

Het ligt heel erg aan de vacht van je Jack Russel hoe vaak je deze moet wassen en borstelen. Er zijn namelijk Jack Russels met verschillende type vacht. Het type vacht bepaald eigenlijk hoe en hoe vaak je deze moet gaan verzorgen. Hoe vaak je een Jack Russel moet wassen, daar kunnen we je een heel kort antwoord over geven.

Je hoeft hem natuurlijk niet iedere dag of iedere week te wassen. Dat is ook absoluut een afrader. Hoe vaak je een Jack Russel dan mag wassen? Wij zouden zeggen tussen de 2 en 4 maanden. Nu hangt het er natuurlijk wel vanaf of jouw Jack Russel een gigantische kliedervos is of niet.

Dan het borstelen. Hoe vaak mag je een Jack Russel borstelen? Dat hangt er eigenlijk heel erg vanaf. Het hangt af van het type vacht wat hij heeft. Het type vacht bepaald hoe vaak een Jack Russel geborsteld mag worden. Daar hebben we een overzicht van gemaakt:

Hoe een Jack Russel opvoeden?
Jack Russel genaamd Krummel wordt gewassen met hondenshampoo
 • Ruwharige vacht: Als jouw Jack Russel een ruwharige vacht heeft, dan moet deze 2 keer per jaar geplukt worden. Zo houd je de vacht gezond en ondervind je Jack Russel geen irritaties. Het is een aanrader om dit door een trimsalon te laten doen.
 • Gladharige vacht: Deze vacht heeft eigenlijk de minste verzorging nodig. Plukken of naar de trimsalon is niet nodig. Een gladharige vacht mag je dagelijks verzorgen met een borstel. Lekker ontspannen! Let wel op, de gladde vacht verhaart een stuk meer dan de ruwe vacht van een Jack Russel.
 • Gebroken vacht: Als laatste heb je ook nog de gebroken vacht die een Jack Russel kan hebben. Deze vacht doet heel erg denken aan de ruwharige vacht, maar toch is hij iets anders. Ook deze vacht heeft wat meer verzorging nodig dan bijvoorbeeld de gladde vacht van een Jack Russel. Probeer deze vacht regelmatig te plukken, bij te knippen en verwijder de losse haren.

Mocht jij twijfelen over de vacht van je Jack Russel of je weet niet helemaal hoe je dit moet gaan aanpakken, dan raden we je aan om bij een trimsalon aan de bel te trekken. Zij helpen je graag verder en kunnen jou op dit gebied veel advies geven.

Meer weten over dit leuke hondenras?

Spreekt het hondenras Jack Russel jou aan en zou je hier nog veel meer over willen weten dan de informatie die je in dit artikel hebt gekregen? Dat kan natuurlijk!

Het Complete Handboek Voor De Jack Russel is in dat geval écht iets voor jou. Het handboek onder andere veel inhoudelijke informatie, handige tips voor de opvoeding en je krijgt een kijkje in de geschiedenis van de Jack Russel.

Na betaling kan je het e-book downloaden en heb je deze altijd bij je, mocht je het nodig hebben.

Conclusie

Hoe een Jack Russel opvoeden? Met deze vraag zijn we het artikel begonnen. Heb je het artikel helemaal gelezen, dan ben jij inmiddels helemaal voorbereid op de komst van je Jack Russel of je hebt hierdoor een definitief besluit kunnen nemen.

Hoe een Jack Russel opvoeden?
Lekker bij baasje op schoot

Wil je het artikel nog eventjes nalezen of wil je een aantal dingen duidelijker hebben? Scrol dan even terug naar boven! Zou jij nog veel meer willen weten over de Jack Russel of zit je nog met vragen? Download dan het e-book Het Complete Handboek Voor De Jack Russel en leer nog veel meer over deze hondjes.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

2 gedachten over “Hoe een Jack Russel opvoeden?”

Plaats een reactie