Een hond opvoeden, is dat moeilijk?

Een hond opvoeden. Is dat moeilijk? Wat komt er allemaal bij kijken? En kan ik dit zonder hulp? Als jij met dit soort vragen rondloopt is deze blogpost helemaal voor jou!

In dit artikel gaan we namelijk dieper in op wat er bij de opvoeding en training van een pup komt kijken en geven we antwoord op de vraag of je dit helemaal alleen kunt.

Een hond opvoeden

Een hond opvoeden hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar mits niet goed gedaan zijn de gevolgen niet te overzien. Een niet goed opgevoede hond kan niet alleen een ergernis voor jezelf zijn, maar ook voor anderen.

Denk hierbij aan je buren als je hond constant blaft wanneer jij van huis bent bijvoorbeeld of andere hondeneigenaren die als de dood zijn wanneer je ook maar in de buurt komt omdat je hond een ongeleid projectiel is tijdens het wandelen.

Het opvoeden van de pup kan dan ook niet vroeg genoeg beginnen. Door al direct met een jonge pup aan de slag te gaan leert de hond wat wél normaal is en wat absoluut niet door de beugel kan.

Het resultaat is een volwassen hond die naar je luistert en fijn is om om je heen te hebben. En dat is waarschijnlijk toch wel de reden geweest om een hond aan te schaffen toch?

Kan ik mijn hond zelf opvoeden?

Ja en nee. Iemand die (jarenlange) ervaring met honden heeft kan zonder tussenkomst van een derde prima zelf een hond opvoeden. Iemand die 0,0 ervaring met honden heeft en voor de eerste keer in zijn leven een pup aanschaft doet er echter wijs aan om hulp in te schakelen.

Dit kan door bijvoorbeeld op puppycursus te gaan met je hond, maar je kunt ook je puppy zelf trainen met een klein beetje begeleiding. Het volgende is namelijk het geval als het om het opvoeden en trainen van je pup gaat:

“80% van iedere puppycursus doe je helemaal zelf. De overige 20% is instructie en begeleiding…”

Een puppycursus bij een hondenschool kost doorgaans behoorlijk wat geld. Als je dan weet dat je grof geld betaalt voor slechts 20% van de algehele opvoeding van je hond is dit ergens vrij zonde van je geld. Kun je veel beter besteden, bijvoorbeeld aan voedsel of speeltjes voor je hond.

Hond zelf opvoeden (met een klein beetje hulp)

Bij het opvoeden van een hond komt veel kijken. Je moet denken aan socialisatie van je hond met andere honden. Zijn rol binnen het gezin en eventueel omgaan met (kleine) kinderen.

Je hond zal gewend moeten raken aan alledaagse zaken zoals autorijden, stofzuigen en meegaan om boodschappen te doen. Je zult hem moeten ‘straffen’ wanneer ie stout is en belonen wanneer ie dingen goed doet.

7 Gratis Puppycursus Proeflessen

Met de proeflessen van de puppycursus ontdek je of de volledige puppycursus bij jou past of niet. De proeflessen zijn gratis, wacht niet langer.

Hoe je dat doet heeft veel invloed op zijn latere leven. Een traumatische ervaring als pup draagt een hond de rest van z’n leven bij zich. Het is dus noodzaak om hier uiterst zorgvuldig mee om te gaan, zodat je de rest van je leven (beter gezegd het leven van je hond) van je hond kunt genieten.

Bovenstaande klinkt allemaal heel moeilijk en soms kan het dit ook wel zijn. Belangrijk is dat je de juiste begeleiding krijgt tijdens het opvoeden van je pup. Dan is het allemaal minder moeilijk dan het nu misschien lijkt.

Die juiste begeleiding kun je op diverse manieren verkrijgen. De ouderwetse puppycursus is een manier, maar je kunt jezelf ook flink inlezen op het internet.

Deze laatste methode is niet de allerbeste methode, want er is nogal wat tegenstrijdige informatie te lezen op het internet als het over het opvoeden en trainen van puppy’s gaat.

Het beste is om aan de slag te gaan met een bewezen methode waarvan hondeneigenaren zelf aangeven dat het werkt.

Als baasjes zelf aangeven dat ze een heerlijke hond hebben ‘gecreëerd’ middels een bepaalde methode, dan weet je gewoon dat het goed zit en dat je prima in staat bent om je hond zelf op te voeden.

Hetzij met een beetje hulp, want die 20% begeleiding is nodig. Zeker als je weinig tot geen ervaring hebt met het trainen en opvoeden van honden.

123Tinki.com bied een Nederlandse Online puppycursus aan met maar liefst 60 training video’s en geweldige tips aan. Het trainen van je pup wordt nu leuk voor het baasje en natuurlijk de pup zelf:) Wij zijn er 100% van overtuigd dat we je met al je problemen helpen en je pup slag slagen met vlag en wimpel!

7 Gratis Puppycursus Proeflessen

Met de proeflessen van de puppycursus ontdek je of de volledige puppycursus bij jou past of niet. De proeflessen zijn gratis, wacht niet langer.

Geef een reactie