Hoe ziet een hond? – Alles over het zicht van honden!

Hoe ziet een hond? – Het zicht van een hond: het is een zeer interessant en breed onderwerp. Heb je hier wel eens iets over gelezen of over gehoord? Dan weet je dat het zicht van een hond anders is – anders dan dat van ons mensen.

Zo werd voorheen beweerd dat het zicht van honden geen kleuren bevatte; geen kleuren zoals wij deze zien. De enige kleuren die honden konden onderscheiden waren zwart, wit en grijs.

Vandaag de dag zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan hiernaar. Inmiddels weten we dat het zicht van een hond veel uitgebreider is dan wij dachten.

Je vraag je vast het volgende af: hoe zien honden? Je bent helemaal aan het juiste adres. Hierin bespreken we alles over hoe honden zien en hoe dit precies in elkaar zit. Ook als jij geen hond hebt, kan het zeer verhelderend zijn om te lezen. Lees het blogbericht dus vooral helemaal tot het einde.

Hoe ziet een hond?

Hoe ziet een hond? Naar het zicht van honden is de laatste paar jaren veel onderzoek gedaan. Langere tijd werd beweerd dat honden geen kleuren zagen. Tenminste, niet zoals wij die kunnen zien. Honden zouden alleen zwart, wit en grijs kunnen zien. Een vrij sombere wereld eigenlijk.

Inmiddels is gebleken dat deze verhoudingen heel anders liggen. Honden zouden wel kleuren kunnen zien. Alleen zijn deze kleuren in sommige opzichten anders. Dit heeft vooral te maken met hoe het oog van een hond in elkaar zit.

De ogen van honden beschikken niet over alle ‘onderdelen’ om kleuren te kunnen waarnemen. Het juiste aantal kegels mist namelijk. Deze kegels bevinden zich rondom het netvlies, waardoor kleuren gezien en onderscheiden kunnen worden.

Althans, zo hoort het te gaan. Om dit te kunnen, moet het oog over drie kegels beschikken. Je voelt hem al aankomen: honden hebben er geen drie. Ze hebben er namelijk twee. Nog steeds is dit aantal genoeg om enkele kleuren te kunnen zien.

Er zijn dus kleuren die ze kunnen zien, maar deze zien er voor de honden anders uit of zijn er zelfs helemaal niet. De wereld door de ogen van een hond ziet er vooral geel- en blauwachtig uit.

De kleuren die er helemaal niet zijn voor honden, dat is groen. Groen gras ziet een hond dus meer dan een zwart-wit vlak. Zo somber is het zicht van een hond dus niet. Helemaal niet zelfs.

Hoe het zicht van een hond precies in elkaar zit? Jij weet dit nu precies. Mocht je dit nog eens willen nalezen, scrol dan nog even terug naar boven. Zo weet je zeker dat je niks gemist hebt.

Kunnen honden goed zien?

Je zou misschien verwachten dat het zicht van honden belabberd is. Ze kunnen de meeste kleuren tenslotte niet tot nauwelijks onderscheiden. Toch kunnen honden aardig goed zien – soms zelfs beter dan wij mensen.

Neem nu het reukvermogen van een hond. Heb je hier wel eens iets over gelezen? Dit kunnen ze véél beter dan dat wij dat kunnen. Duizend keer beter zelfs. Hetzelfde geldt voor het zicht van een hond.

In sommige opzichten is deze beter, bijvoorbeeld wanneer het donker is. Honden hebben dan minder kegels rondom het netvlies, maar wel veel meer staven dan dat wij hebben. Deze meerderheid aan staven maakt dat het zicht in het donker optimaal wordt.

Daarnaast is ook het algemene zicht beter. We hebben het hier vooral over de breedte. Honden kunnen breder zien. Kunnen honden goed zien? We kunnen concluderen van wel.

Hoe ziet een hond? – Alles over het zicht van honden!
Wat kan een hond zien?

Hoe herken ik slecht zicht bij mijn hond?

Niet iedere hond kan goed zien. Dit geldt vooral voor oudere honden. Dit noemen we seniore honden. Net als wij, kunnen honden last krijgen van klachten rondom de ouderdom.

Ouderdomsklachten zijn dit. Dit zijn zowel lichamelijke als mentale klachten. Zo kan een hond veel vergeetachtiger worden als voorheen.

Bij lichamelijke klachten kan je denken aan gewichtstoename en artrose. Slechter zicht kan hier ook bij horen. Ook blindheid komt vaak voor. Dit kan je aan een aantal symptomen herkennen. Hoe je slecht zicht bij een hond kunt herkennen? Denk hierbij aan het volgende:

  • Een hond kan door slecht zicht er wat verslagen bij lopen. Hij kan tenslotte niet meer zo goed zien waar hij loopt en wat hij tegenkomt.
  • Is jouw hond op een onbekende plek? Ook dan weet hij niet zo goed waar hij naartoe moet. Lopen kan dan erg lastig zijn.
  • Jouw hond gaat niet graag meer wandelen. Tenminste, liever niet zonder zijn baasje in de buurt.
  • Jouw hond loopt tegen dingen aan.

Bovenstaande symptomen tonen aan dat jouw hond wat minder goed gaat zien. Dit kan gaan om slechter zien of een aantredende blindheid. Het beste wat je kunt doen, is naar de dierenarts gaan. Alleen een arts kan een diagnose vaststellen.

Hoe ziet een hond zijn baas?

Hoe ziet een hond? – Alles over het zicht van honden!
Hoe ziet een hond zijn baas?

Kwispelt jouw trouwe viervoeter erop los bij thuiskomst? Vast wel. Jouw hond kent en herkent jou tenslotte. Toch is het lastig vaststellen waar een hond zijn baasje aan herkent: aan het gezicht, het postuur of toch aan de geur?

Je vraagt je vast af hoe een hond zijn baas ziet. Met andere woorden: hoe herkent een hond zijn baas? Omdat we het zicht van honden uitgebreid bespreken, is dit een zeer interessante vraag om te beantwoorden.

Dit is een combinatie. Je zou verwachten dat een hond herkenning baseert op geur. Dat is ook zo. Honden ruiken tenslotte duizend keer beter. Maar dat is het niet alleen. Een hond kan zijn baasje(s) herkennen aan het uiterlijk – vooral het gezicht.

Eigenlijk hetzelfde zoals wij mensen kennen en herkennen. Ook hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Het werd duidelijk dat honden hun baasje er op deze manier snel uit konden pikken. Hoe bijzonder is dat? Je hond kent je dus écht.

Conclusie

Hoe ziet een hond? In dit blogbericht hebben we het zicht van honden uitgebreid met elkaar besproken. Je weet hoe het oog van een hond in elkaar zit. Op zich wijkt deze niet sterk af van onze ogen. Alleen missen ze wel bepaalde ‘onderdelen’.

Inmiddels weten we dat honden daadwerkelijk kleuren kunnen zijn. Niet alle kleuren, maar wel wat. Naast het reukvermogen, is ook het zicht van honden in sommige opzichten beter. Beter dan dat van ons. Het blijkt maar weer hoe slim en ontwikkeld onze trouwe viervoeters kunnen zijn!

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie