Hoe leer je een puppy liggen?

Er is natuurlijk niets leuker dan je pup een nieuw commando te leren. Daarom gaan we dit keer aan de slag met het commando “af” om de pup te leren liggen.

Maar hoe kun je dat nu aanpakken. Zeker omdat er best wel wat aandachtspunten zijn. Daar ga ik je in dit artikel mee helpen. Zodat jij aan het einde in staat bent je pup te laten liggen.

Hoewel een pup heel veel rust nodig heeft, je het liefst de hele dag aan het knuffelen bent maar ook wil zorgen in alle opzichten, is het ook belangrijk dat je een pup steeds opnieuw iets kan gaan leren.

Je kunt hierbij denken aan een nieuw commando. Maar voor je aan de slag kunt is het heel belangrijk dat je het juiste moment zal kiezen. Je bent misschien al met een ander commando aan de slag gegaan.

Dan weet je hierover al het een en ander. Is dit je eerste keer. Dan is het vooral heel belangrijk te weten dat een pup het grootste deel van de dag slaapt.

Als voorstander van positief trainen heb ik veel aandacht voor wat er goed gaat, wat ik dan ook echt wel wil belonen. Het belonen van goed gedrag heeft dan ook veel meer effect, dan het corrigeren van gedrag dat je niet wenst. Gedurende de training kom je hierover meer te weten.

Waar begin je mee als je een pup een commando wil aanleren?

Het commando “af” is best wel een lastig commando. Je zal merken dat een pup geneigd zal zijn om snel weer te willen staan. Maar ook daarvoor heb ik bij deze oefening aandacht.

Maar voor we aan de slag gaan is het belangrijk dat je een goed moment kiest. Een moment dat niet na het eten zal zijn of op een moment na een andere training of activiteit als bijvoorbeeld uitlaten.

Na elke oefening die je doet is rust een belangrijk onderdeel. Na een wandelingetje, een oefening of het eten. Dus ook na het aanleren van het commando “af” moet er een rustmoment zijn.

Een pup kan dit vaak niet zelf regelen, jij als baasje moet dit dus doen, bijvoorbeeld door de pup na activiteiten in de bench te zetten.

Als jet het goede moment voor het aanleren van het commando “af” hebt uitgekozen kun je aan de slag. Het is goed te beseffen dat niet iedere pup het even snel oppakt. Neem dus ook voor deze training weer ruim de tijd.

Wat zijn de eerste stappen voor het commando “af”?

Er zijn verschillende soorten hondenkoekjes die honden graag lusten. Met die hondenkoekjes kun je dan ook aan de slag. Het is heel handig om te kiezen voor hondenkoekjes die makkelijk breken.

Maar ook koekjes die een pup normaal niet krijgt. Het moet dus echt een heerlijke traktatie zijn.

Een pup kan snel afgeleid zijn door de omgeving. Zorg daarom dat je traint in een bekende omgeving met weinig prikkels uit de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld de tuin of woonkamer kiezen.

Het helpt hierbij ook om de pup aangelijnd te trainen. Neem bij voorkeur een normale riem, geen tuig maar ook geen flexi.

Staat alles wat je nodig hebt klaar, ben je goed voorbereid? Dan leer je in 3 eenvoudige stappen hoe je het commando “af” kunt gaan aanleren aan je pup.

De eerste stap naar het commando “af”?

Het commando “af” is niet het makkelijkste commando. Zeker in het begin moet je de pup hierin sturen.

Bij het aanleren van het commando liggen is het belangrijk dat je echt alle aandacht hebt. Je kunt dit doen door in je hand een koekje te nemen en deze voor de hond te houden.

De eerste stap om het commando “af” aan te leren is de hond laten zitten. Je hebt dit commando misschien al geleerd aan de hand van mijn eerdere artikel.

Door het hondenkoekje stevig tussen je vingers te houden, waarna je naar achteren maar ook een stukje naar boven zal bewegen zal de pup automatisch gaan zitten.

Omdat deze oefening niets met een zit te maken heeft is het belangrijk dat je direct doorpakt naar de volgende stap.

Je gaan namelijk over de grond steeds iets verder van de pup bewegen met je hand. Je zal merken dat de pup niet zal opstaan, maar liggend met zijn neus naar het koekje toe zal gaan, om deze dan op te kunnen eten. Als de hond plat op de grond ligt geef je het hondenkoekje aan de pup.

Hoe leer je een puppy liggen?
Chill bro

Je gaat deze stap een aantal keer herhalen, maar steeds opnieuw zonder het commando aan deze training toe te voegen. Dat kan best lastig zijn, zeker omdat je graag verder wil gaan. Maar beperk je echt tot deze enkele handeling zonder commando. Wat de volgende stap gemakkelijker zal maken.

Dat je geen commando geeft is heel belangrijk. Op deze manier kun je de rust bewaren, zorg je dat de aandacht van de pup volledig bij de handeling zelf zal blijven. Maar heb je ook de ruimte om de pup tijd te geven het te leren begrijpen.

Hoe graag je een pup ook een nieuw commando wilt leren, zorg dat je op tijd stopt zodat de pup niet overprikkeld zal raken. Je kunt dit opmerken door toenemende enthousiasme, afgeleid zijn of door ander gedrag dan bij het begin van de training.

De tweede stap naar het commando “af”?

Hoe leer je een puppy liggen?
Hoe leer je een puppy liggen?

Wanneer je merkt dat de pup het liggen onder de knie heeft kun je het commando erbij gaan halen om de training verder uit te bouwen. Wanneer er even tussen de trainingen heb gezeten is het wel heel belangrijk om de eerste stap nog even een keer te herhalen, voor je hiermee gaan beginnen.

Je gaat nu alles uit de eerste stap herhalen. De eerste keer zonder commando, om er weer even in te komen, de tweede keer met het commando “Max af”.

Om duidelijk te zijn is het hierbij handig dat je de naam van de hond voor het commando plakt. De reden is dat de pup zijn/ haar naam al langer kent, wat het commando extra kracht geeft.

Je kunt het commando “Max af” geven op het moment dat de pup bijna ligt. Dus niet voordat je met de oefening start of als de hond al helemaal ligt maar echt vlak voor de lig is bereikt.

Het bewaren van voldoende rust tijdens deze moeilijke oefening kan best lastig zijn. Maar ga niet hard lopen roepen, wordt zeker niet te enthousiast (hoe blij je ook bent als het lukt), beperk je tot het een keer rustig roepen van het commando “Max af”. Zo voorkom je dat de pup geen aandacht meer heeft door alle enthousiasme.

Verder is het goed om deze oefening niet te vaak te herhalen. Geef de pup ook voldoende ruimte om de prikkels die deze oefening heeft veroorzaakt te verwerken, bij voorkeur door de pup terug in zijn bench te plaatsen.

Je zal merken dat de pup ook dit commando steeds sneller zal oppakken, je hoeft het koekje dus niet meer helemaal voor zijn neus te houden.

De derde stap naar het commando “zit”?

Wanneer je bij de derde stap bent aangekomen is het je gelukt om het commando toe te voegen aan de training. Het is nu belangrijk dat je van afstand het commando kunt gaan geven, je gaat dus niet meer met het koekje onder de neus aan het werk, maar maakt de afstand steeds een klein beetje groter.

Het is belangrijk dat je de afstand in heel kleine stapjes zal vergroten. Je zal merken dat het steeds beter gaat vanaf een grotere afstand. De pup zal dus echt iets moeten gaan doen met het commando dat jij geeft.

Geef een pup tijdens de oefening “af” ook de tijd om na te denken. Soms moet je zelfs even tot tien tellen voor je weer verder gaat. Voorkom dat je het commando of de beweging die nodig is steeds blijft herhalen. Geef deze eenmalig, blijf wachten!

Je zal merken dat de pup er alles aan zal doen om het hondenkoekje te krijgen, in eerste instantje is dat misschien knipperen, kwispelen, zitten of piepen. Dat is belangrijk om te weten, zonder dat je toch het commando of de beweging zal herhalen.

Als de pup uiteindelijk gaat zitten, misschien zelfs liggen is het zaak om tijdig te belonen voor wat de pup doet. Bijvoorbeeld door te sturen naar de “af” positie of te belonen als de pup dit zelf al doet. Je moet dus echt opletten omdat je direct moet schakelen.

Vergeet ook het commando “af” niet te geven, daarop moet de pup uiteindelijk ook zonder dat er een beloning wordt gegeven gaan liggen.

Wat moet ik verder weten over het commando “af”?

Het is belangrijk dat iedereen hetzelfde commando gaat gebruiken. Kies je voor het commando “af” dan is dit voor iedereen dus “af”, kies je voor het commando “lig” of “liggen”, dan is dit voor iedereen het commando.

Is deze puppycursus iets voor jou?

Hoe leer je een puppy liggen?

Lijkt het je leuk om nog meer leuke commando’s te leren, te werken aan het gedrag van je pup of goede informatie te krijgen?

Dan raad ik je aan om eens naar de online puppytraining op onze website te kijken. Hier leer je precies hoe jij je puppy het beste kunt opvoeden.

Bekijk de Puppy cursus Hier.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie