Hoe corrigeer je een puppy?

Het opvoeden van een puppy is absoluut geen gemakkelijke klus. Je moet met veel zaken rekening houden, je moet duidelijke regels opstellen en je moet consequent zijn. Een jonge hond heeft immers behoefte aan duidelijke richtlijnen en moet continue weten wat hij wel/niet mag doen.

Tijdens het opvoeden van een puppy is het soms ook noodzakelijk om boos op hem te worden. Maar, hoe kan je een puppy nou het beste corrigeren? Kan je dit het beste met lichaamstaal doen?

Moet je met de harde hand regeren? Of moet je jouw jonge hond op een andere manier straffen? In dit artikel lees je het uitgebreide antwoord op de vraag ‘Hoe corrigeer je een puppy?’.

Allereerst is het goed om te beseffen dat een puppy een jong wezen is. Net zoals jonge baby’s moet een jonge hond ook nog onwijs veel leren.

Je kunt dus niet verwachten dat een puppy vanaf de eerste dag reeds alles naar wens doet. Nee, hij haalt ongetwijfeld kattenkwaad uit en hij is ook niet direct vanaf de eerste dag zindelijk.

Door op een serieuze en liefdevolle manier met de opvoeding aan de slag te gaan, kan je echter al snel op één lijn met je nieuwe hond zitten.

Daarbij is het ook wenselijk dat je het nodige geduld op kunt brengen. Een hond leert niet direct alles in één dag; net zoals dat een baby ook niet alleen in één dag leert.

Bovendien luidt het gezegde ‘Rome werd niet in één dag gebouwd’ niet zomaar. Het opbouwen van iets moois (een sterke band tussen jou en je pup) heeft simpelweg tijd nodig.

Zorg er dus voor dat je continue geduld op kunt brengen en laat je niet kisten door je pup.

Hij gaat je ongetwijfeld uittesten en kan daarbij soms over het randje gaan. Op dat moment is het belangrijk om hem op de juiste manier te corrigeren. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in het restant van dit uitgebreide artikel.

Wat moet je zeker niet doen?

Als je een puppy wilt gaan corrigeren, moet je absoluut nooit met de harde hand gaan regeren. Het slaan van je puppy is absoluut not done. Door agressief tegen je puppy op te treden, roep je alleen maar angstgevoelens bij hem op.

In het restant van zijn leven kan dit voor blijvende stress en angstgevoelens zorgen.

Met de harde hand regeren levert dus absoluut het averechtse resultaat op. Je kunt vele malen beter op een liefdevolle manier je hond corrigeren, waarover later meer in dit artikel.

Hoe corrigeer je een puppy?
Hoe corrigeer je een puppy?

Onder de harde hand regeren verstaan we onder meer het slaan of schoppen van puppy, maar ook heftige armbewegingen moet je zien te vermijden.

Je moet je continue beseffen dat je hond een jong wezen is. Hij heeft veel te leren en jij bent de aangewezen persoon om hem dat aan te leren.

Als jij met de harde hand gaat regeren, maak je van jouw hond een onzekere, agressieve en stressvolle hond. Een hond die in de toekomst niet goed op geweld kan reageren en zelf ook fel uit de hoek kan gaan komen.

Vermijd dus te allen tijde heftige armbewegingen of negatief fysiek contact met je kleine, trouwe viervoeter.

Wat moet je wel doen?

Allereerst is het van belang om de huidige situatie te accepteren. Je puppy is jong en kent dus nog niet alles. Hij weet niet alle regels en hij is nog kinderlijk. Dat brengt een bepaalde nieuwsgierigheid met zich mee, waarbij de nieuwsgierigheid ook over kan slaan in kattenkwaad.

Hoe corrigeer je een puppy?
Wist ik niet dat het niet mocht

Je moet je in eerste instantie simpelweg neerleggen bij het feit dat je hond nog speels is en de regels nog moet leren. Vervolgens is het ook goed om te beseffen dat jíj de persoon bent die hem dit moet gaan leren. Jij bent zijn baasje en jullie moeten samen op één lijn komen te zitten.

Het advies is dan ook om duidelijke regels c.q. richtlijnen op te stellen. Deze richtlijnen zijn niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je pup en je gezinsleden. Het is namelijk van belang dat iedereen binnen jouw huishouden op dezelfde manier reageert en optreedt tegen je hond.

Een jonge hond heeft behoefte aan structuur en aan een consequente opvoeding; jij, je partner en je eventuele kinderen of overige huisgenoten moeten dus allemaal op één lijn zitten. Vervolgens is het zaak om te achterhalen wat voor correctie bij jouw hond werkt. Dit is met name een kwestie van observeren, analyseren, observeren en nog eens analyseren.

Je moet het gedrag van je hond goed zien te analyseren, waarbij je met name moet letten op het gedrag ná een bepaalde correctie.

Probeer je bijvoorbeeld je hond iets af te leren door hem nat te spuiten met een waterpistool? Sommige puppy’s zien hier de lol wel van in en gaan flink met hun staart kwispelen. Andere puppy’s begrijpen dat deze waterstraal niet grappig bedoeld is en dat ze dus iets doen wat niet de bedoeling is.

De manier waarop je jouw pup gaat corrigeren, is dus grotendeels afhankelijk van het gedrag van je hond. Probeer hierbij het gedrag goed te analyseren en te kijken hoe hij op bepaalde correcties reageert. In het verlengde hiervan is het aan te raden om verschillende soorten correcties uit te proberen. Probeer eens om je hond volledig te negeren, om je hond met een waterpistool nat te spuiten én om je hond veel liefdevolle aandacht te geven.

In het restant van dit artikel kan je enkele werkende correcties vinden. Correcties die niet al te moeilijk zijn om uit te voeren. Tegelijkertijd leveren deze correcties wél het gewenste resultaat op. Je kunt je hond hiermee op een zeer efficiënte manier bepaalde gedragingen afleren, zodat je volledig op één lijn met je trouwe viervoeter komt te zitten.

Liefdevolle aandacht

Veel baasjes van puppy’s geven aan dat de honden met name goed op liefdevolle aandacht reageren. Het klinkt wellicht ietwat vreemd, maar liefdevolle aandacht is meestal dé manier om je hond te corrigeren. Wellicht kan dit het beste met een voorbeeld aangeduid worden.

Hoe corrigeer je een puppy?
Hoe corrigeer je een puppy?

Stel nou dat je hond aan het blaffen is naar de postbode die een brief door de brievenbus komt doen. Je wilt eigenlijk dat je puppy níet naar de postbode gaat blaffen, dus dat is één van de zaken die je je puppy aan moet gaan leren. Om dit af te leren, kan je op twee manieren je hond aanspreken:

  • *naam* hond, het is genoeg zo. Dank je wel.
  • *naam* hond; stoppen nu p*tverdorrie.

Bij de eerste manier hanteer je een vriendelijke toon, terwijl je bij de tweede manier een agressieve toon hanteert. Elke pup reageert vele malen beter op de vriendelijke toon. Dat is namelijk de toon die hij het liefste bij jou hoort.

Door je hond op een vriendelijke manier aan te spreken, kan je het gewenste gedrag gaan verkrijgen. Daarbij is het uiteraard wel van belang om consequent te zijn. De volgende keer dat je pup weer naar de postbode gaat blaffen, moet je hem wederom op dezelfde manier aan gaan spreken.

Afleiding

Een andere mogelijkheid is om voor afleiding te zorgen. Door je hond voldoende afleiding te geven, ‘hoeft’ hij eigenlijk niet vervelend te gaan doen.

Stel nou dat de postbode je erf op komt voor weer een nieuwe brief. Je hond kan op dat moment gaan blaffen, maar je kunt hem op dat manier ook afleiden.

Dat doe je bijvoorbeeld door met hem te spelen of door lekkere hondenkoekjes aan hem te geven. Door je hond af te leiden, geeft hij zelf geen aandacht aan de postbode.

Als hij vele keren achter elkaar géén aandacht aan de postbode heeft gegeven, gaat hij dat in de toekomst ook niet meer doen. Het voelt voor hem namelijk als ‘normaal’ aan dat er man of een vrouw een brief door de brievenbus komt doen.

Door je hond af te leiden, kan je ongewenst gedrag in grote lijnen voorkomen. Ook hierbij geldt weer dat je consequent moet zijn en dat je met liefdevolle aandacht véél meer weet te bereiken.

Belonen

Tot slot is het ook onwijs belangrijk om goed bedrag van je puppy te belonen. Slecht gedrag bestraffen moet hand in hand gaan met goed gedrag belonen, zodat je hond in gaat zien wat slecht gedrag is en wat goed gedrag is.

Uiteraard moet je hier niet in door slaan; als je de hele dag door lekkere hondenkoekjes aan je hond gaat geven, heeft hij binnen de kortste keren last van overgewicht.

Belonen kan gelukkig ook op andere manieren dan een lekker hondenkoekje aan je pup te geven. Hoe dan? Door je hond liefdevolle aandacht te geven. Dat is namelijk iets waar elke pup onwijs dol op is .

Om je pup te corrigeren, moet je dus veel geduld tonen én hem veel liefdevolle aandacht geven. Als je dat een tijdje vol weet te houden, dwing je respect bij hem af.

Jullie komen op één lijn te zitten en hij weet vervolgens exact aan welke regels hij zich moet houden. Mocht je er niet uit komen, kijk dan anders even wat een Online puppycursus van 123Tiki je kan bieden!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie