Honden kunnen, net als mensen en andere dieren, ziek worden. Problemen rondom de anaalklieren is misschien geen fijn iets om over te hebben, maar komt bij honden toch vaker voor dan men denkt. De meeste aandoeningen aan de anaalklieren bij honden zijn goed te behandelen.
Wat is een anaalklier?
De anaalklieren zijn kliertjes die aan beide kanten van de anus bij honden zitten, en produceren een onaangenaam ruikend vocht. Dit vocht is voor mensen onaangenaam om te ruiken, maar ze spelen bij honden een belangrijke rol. Deze anaalklieren produceren vocht die een belangrijke rol speelt bij de markering van het territorium. Ook spelen ze een belangrijke rol in het sociale leven van honden.
In normale gevallen wordt het kliervocht automatisch naar buiten gedrukt met de ontlasting. Echter kan het voorkomen dat er wat anaalvocht in de anaalklieren achterblijft. Dit kan een pijnlijke infectie en gezwollen anaalklieren bij jouw hond veroorzaken.
Problemen met de anaalklieren bij honden ontdekken
Als je het gedrag van jouw hond goed observeert, en je weet hoe je hond reageert op bepaalde situaties, kan je al snel gedragingen zien die kunnen duiden op problemen aan de anaalklieren. Eén van de beste indicatoren dat de hond last heeft van zijn anaalklieren, is als hij met zijn achterste over de grond schuurt. Ook veelvuldig likken/knagen rondom de anus kan duiden op problemen aan deze klieren.
Wanneer jouw hond een infectie aan de anaalklieren heeft, kan de trouwe viervoeter op twee verschillende manieren hierop reageren. Dit kan door met zijn achterste over de grond te schuiven in een poging de anaalklieren uit te drukken, of hij zal proberen zich onder de staart, rondom de anus te bijten. Ook kan het voorkomen dat je merkt dat jouw hond pijn heeft als u zijn achterlijf aanraakt.
Wanneer naar de dierenarts
Constateer je één of meer van bovenstaande symptomen, is het belangrijk zo snel mogelijk met de hond naar de dierenarts te gaan. Je hoeft hiervoor niet het noodnummer te bellen voor avonduren of in de weekenden, maar ga wel de eerstvolgende werkdag dat de eigen dierenartspraktijk geopend is, langs voor een consult. De dierenarts zal de hond onderzoeken en bepalen of de klieren alleen verstopt zijn, of dat er sprake is van een bijkomende infectie. Na vaststelling van het probleem zal de behandeling opgestart worden. Welke behandeling er wordt gestart, hangt af van het soort probleem (verstopping of infectie), maar ook van de hond zelf.
Anaalklieren uitknijpen bij de hond
De aandoeningen van de anaalklieren bij honden zijn gelukkig gemakkelijk te verhelpen in de meeste gevallen. De eerste stap die genomen moet worden, is de anaalklieren uit te drukken. Dit kan een onaangenaam en vies klusje zijn, omdat het vocht uit de klieren erg vies kan ruiken. Wanneer je instructies hebt gehad van de dierenarts, kan je zelf ook de klieren uit drukken. De dierenarts kan deze taak natuurlijk ook op zich nemen en zal dit bij constatering van verstopte anaalklieren dan ook altijd doen.
Er zijn honden die regelmatig kampen met het probleem van verstopte anaalklieren. Het lijkt erop dat honden die er eenmaal last van hebben gehad, een verhoogde kans hebben om het in de toekomst vaker te krijgen.
Wanneer je de anaalklieren zelf wilt gaan uitdrukken bij de hond, trek je handschoenen aan en pak je de staart van de hond stevig vast. Til de staart op. Dicht bij de haargrens van de anus zie je aan beide kanten de klieren zitten. Plaats jouw duim en wijsvinger aan beide kanten van de anus en knijp zacht in de klieren zodat het vocht eruit loopt. Druk stevig, maar niet hardhandig, omdat de klieren dan kunnen barsten – wat weer gaat leiden tot een infectie. Het stinkende vocht vang je op met een papieren zakdoekje.
Nazorg
Wanneer de anaalklieren van jouw hond zijn uitgedrukt, is de druk onmiddellijk verminderd. De pijn zal dan ook gelijk afnemen, en de hond zal zich comfortabeler voelen. Toch kan het voorkomen dat de hond nog een tijdje last blijft houden van een pijnlijk en jeukend achterste. Als dit bij jouw hond ook het geval is, moet je de hond goed blijven verzorgen. Dit kan je doen door de hond in een badje met water en epsomzout of een ander ontsmettingsmiddel te laten zitten. Als de klieren geïnfecteerd zijn, zal de dierenarts ook antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.
Aangepast voer
In sommige gevallen kan de oorzaak van problemen aan de anaalklieren bij honden deels bij verkeerde voeding of een foutief voedingspatroon liggen. Het is dus altijd verstandig om met de dierenarts in gesprek te gaan over het dieet van jouw hond. Misschien zijn de problemen te voorkomen door het voedingspatroon aan te passen.